15

Анонимен

преди 4 години

30 години, т.е. половината от отделеното количество е още налично. Чрез радиоактивният облак и дъждовете е разпръснат практически над цяла Европа без Пиринейския полуостров. Разтворимостта на цезиевите йони обуславя замърсяването на почвата, водите, растенията и оттам и животните. И до днес в някои райони на Бавария и Австрия (най-пострадалата страна извън бившия СССР) някои гъби и месото на глиганите са с повишена радиоактивност и е забранено да се консумират.

14

Анонимен

преди 4 години

До 13 А задаваш ли си въпроса откъде идват лъчите? Със сигурност не от нищото, а от радиоактивните изотопи. В избухналия реактор е имало тонове ядрено гориво както и дори по-силно силно радиоактивни продукти от ядрения разпад. Основната опасност е не толкова от урановите изотопи, колкото от йод-131 и цезий-137. Йод-131 има много кратко време на полуразпад - само 7 дни, така че толкова време след аварията от него не е останало практически нищо, но цезий-137 има период на полуразпад 30 години, т.е

13

Анонимен

преди 4 години

Някой може ли да каже, как в Япония градовете унищожени от ядрени взривове са въстановени и се живее там, там няма ли радиация?

12

House M.D.

преди 4 години

"А името на звездата беше Пелин!"Ваш: Йоан Богослов

11

Анонимен

преди 4 години

Радиацията е вид лъчи, няма как да се натрупа от лъчи Цезий, което вече е химичен елемент От радиацията може да се пипне Лъчева болест ама за другото не е много сигурно.

10

Анонимен

преди 4 години

За да спасят популацията от Азиатски коне, ги пускат в радиоактивна зона..?? Азиатските степни пияндурници ме изумяват всеки път. Вероятно очакват след години мутации да се родят розови еднорози с пухкави крилца...

9

Анонимен

преди 4 години

Погледнете Хирошима и Нагазаки там са пуснати ядрени бомби, сега си погледнете държавата там са пуснати cедерасти. Странно ?

8

йййй

преди 4 години

И какво излиза, че човекът е по опасен за животните от радиацията.

7

Данчо

преди 4 години

Вече и туморите имат образование. Поне според статията.Сериозно: журналисти, как си взехте дипломите?!

6

Анонимен

преди 4 години

Това в България не е демокрация, а Тиквокрация!Разликите са огромни!

5

Анонимен

преди 4 години

Украйна и Съветският съюз не загинаха от ядрена катастрофа, но БГ ще загине от демокрацията. Извод демокрацията е по-силна от ядрено оръжие. Странно ?

4

Петров

преди 4 години

240 души, очевидно засегнати от радиацията станаха депутати у нас и взимат неадекватни решения. Странно.

3

Прасе с каска

преди 4 години

Айде стига с тая пропаганда Чернобил, за да не започна да изброявам магариите на американците.Техните простотии с ядрено оръжие надминават в стотици пъти инцидента в Чернобил.

2

nekoj

преди 4 години

В която и казарма да влезете в РБ ще видите подобна растителност, дървета пробили покривите на сградите...

1

Анонимен

преди 4 години

Туморни образОвания...