Снимка: Business Insider

Общ преглед

Някои от събитията, които се случват след избухването на "Чернобил“, са добре документирани – Припят е евакуиран, Съветският съюз започва да се бори с разпространяването на радиацията, ловци избиват заразените кучета. Но в седмиците и дори годините след аварията, продължават да се случват и някои други, по-странни неща, пишат от Business Insider.

Според някои източници, увеселителният парк, който трябвало да отвори на 1 май – няколко дни след аварията, все пак заработил. Или поне само виенското колело, което се завъртяло на 27-ми април, за да забавлява онези, травмирани от трагедията.

През това време много от докторите в Западна Европа били застигнати от "радиофобията“ и започнали да предупреждават бременните жени да направят аборт, защото бебетата им могат да се родят с увреждания. Между 100 и 200 хил. бременности били прекратени.

20 години след инцидента Световната здравна организация съобщава, че далеч от Украйна, нивата на радиация не са били толкова високи, че да причинят аномалии у децата, а предупрежденията са били ненужни.

В годините след инцидента празните стени на изоставените сгради карат много графити артисти да се промъкнат в Забранената зона и да ги запълнят с творбите си. Най-разпространени от тях са серията изображения на силуетите на деца, които си играят. Според артистите, те представляват призраците на онези, които са били принудени да напуснат Припят.

А в продължение на 25 години фотографът Дейвид Макмилан се завръща всяка година в града, изоставен само за няколко часа. Неговите снимки не само показват колко бързо всичко е застинало във вечността, но и как времето не пощадява абсолютно нищо. Вещите и съветските пропагандни материали се разпадат. До 2009 година портретът на Владимир Ленин, висящ на стената на едно от училищата, почти изчезва, а растителността завладява сградите.

Докато едни създават изкуство, други аранжират така обстановката, че да те побият тръпки. На леглата в изоставени болници и детски градини, могат да бъдат открити кукли с глава, спокойно положена на възглавница. За разлика от повечето вещи в Припят, те не са били оставени така. За тяхното местоположение са се погрижили туристи, които са пренебрегнали заръката да не се докосва нищо, което може да е силно радиоактивно. Ала едни го правят в памет на децата, други – за да направят по въздействаща снимка за Instagram.

Силно радиоактивни остават почвата и водата в зоната около "Чернобил“ и в Забранената зона не би трябвало да живее никой. Но напук на закона, Чернобилските бабушки все още обитават територията. Те решават да се върнат по родните си места без да се страхуват от радиацията. За тях тъгата по дома убива повече, отколкото опасният химичен елемент.

"Ако напуснеш – умираш“, казват те, черпейки опит от случилото се с онези, които нямали смелостта да се върнат. Всъщност, още в първите месеци след катастрофата шепа хора се връщат у дома.

Компания им правят кучетата, чиито предшественици не са били убити от ловците, които са имали заповед да стрелят по тях. В продължение на няколко години тяхната популация нараства значително, а експертите стават свидетели на нещо странно – докато едни стават жертва на вълците, други четириноги заформят приятелства с тях и дори се размножават помежду си.

За едни радиацията може да е смърт, но някак тя не плаши Европейската кафява мечка. Тя не е била забелязвана в зоната около "Чернобил“ повече от век, дори и преди катастрофата.  Но през 2014 година това се променя – мечките се завръщат отново на територията.

Заедно с тях в Забранената зона процъфтява и популацията на Азиатски коне. Техният вид е пуснат там през 1998 година, като опит да се спаси вида. И очевидно мисията успява.

За по-малките животни обаче обстановката не е толкова благоприятна. Птиците, гризачите и насекомите и до днес развиват туморни образования и катаракт. Някои от тях имат и по-малки мозъци от обичайното.

А макар и напълно здрави, у млякото на кравите, които живеят дори близо до Забранената зона, през 2018 година е открит радиоактивният изотоп цезий 137. Той е опасен за хората, тъй като нивата му са пет пъти повече от безопасните за възрастен човек и 12 пъти повече от тези, позволени за деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар