37

СВОБОДЕН

преди 4 години

Свободният пазар е измама. Няма такова нещо. Всичко е монополи и акулите изяждат малките риби. Западният див капитализъм се интересува само то печалбата. Докато това е така, няма как да има успехи обществото. Няма как в такава система всички да се добре и нахранени и щастливи. За сметка на кого ще е ? В социализма всички са на горе долу едно ниво за сметка на държавата, тоест всички плащаме за това да няма бедни, ровещи в кофите и гладни.. Който не го разбира е пълен кретенн.

36

Анонимен

преди 4 години

Разбира се че никой не може да ти определи крайната цена.Свободен търговец. Говорехме как ДДС-то за лекарства ще облекчи пенсионерите. Щото те по една случайност се нуждаят повече от тях. Не като нас, младите, бира и момичета.Сега си спомням като студент във ВИАС, сега не знам как се казва,за Иннженери строители.Които отпадаха 1-ва или 2-ра година отиваха в Икономичиския."Карл Маркс". Ставаха отличници там.

35

Анонимен

преди 4 години

Пример:Не можеш да продаваш стока за 500лв парчето, ако си я купил за 50лв от Китай, примерно.-Защо, какъв е проблема?

34

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 35Разбира се, че можеш. Може да си купил стока за 50 от Китай и да я продаваш както за 500, така и за 5 лева. Никой нищо не може да ти каже. Това е идеята на свободното ценообразуване.

33

Анонимен

преди 4 години

Колко разумен и какъв контрол върху цените? Това вече е въпрос за икономист.Не като Куролеев. Аз като инженер мога да ти отговоря.Покупателна цена, разноски, можеш да сложиш и кожено палто за любовницата,печалба за фирмата,всичко това може да се сведе до коефициент върху покупната цена.Пример:Не можеш да продаваш стока за 500лв парчето, ако си я купил за 50лв от Китай, примерно.

32

Анонимен

преди 4 години

Каролев, ти ли си прос или нас са опитеаш да ни изкараш такива, какви 13лв, какви глупости?! Ти за това не успя да се оправиш с одита на ЛТБ, математиката ти е зле!

31

Анонимен

преди 4 години

До 29!!!Търговецът не печели от тези 20%.Той вече ги е платил на снабдителя. Търговецът си ги взима от крайния потребител обратно.Всеки по веригата го плаща на прединия и го взима от следващия.Накрая го отнася Човечецът.Както винаги.

30

Сата Н

преди 4 години

Целта на бесепарските и русофилски *** не е цените да паднат. Целта е в бюджета да влизат по-малко пари, държавата да забоксува и те да викат отстрани УУУУ! Русофил, това е българифоб от най-долна проба. Русофилите теябва да се избиват.

29

Анонимен

преди 4 години

Колко разумен и какъв контрол?

28

Анонимен

преди 4 години

До 29!!! Разбирам какво казваш. Но не трябва ли да има някакъв контрол в ценообразуването?Някакъв ,поне? Не говоря за комунистически и Сталинистки, но някакъв разумен?

27

Анонимен

преди 4 години

До АнонименДДС се плаща от купувача и затова търговеца винаги печели. При ДДС 20 % стоката за 100 лева ще струва 120 лева с ДДС. Ако ДДС падне на 0 %, цената ще спадне на 100 лева, но купувача ще купува повече и търговеца ще вдигне пак цената на 120 лева и ще прибира всички 120 лева. При ДДС 30 %, търговеца ще прехвърли 30 лева върху купувача и цената с ДДС ще скочи на 130 лева.

26

Анонимен

преди 4 години

До АнонименВ чистата математика да. В икономиката не.В икономиката цената не е само А+Б. Там А е равно на Д+Е+Ж и т.н. и чак тогава Б. Дори Б да намалее, не е много ясно какво ще стане с А. А може и да поскъпне и това да обезмисли премахването на Б.Говорим ако отпадне ДДС-то само за някой продукти, а не за всички.Например ако суровата суровина се внася, то тогава се плаща задължително ДДС за нея, но ако в крайния продукт не е калкулирано това ДДС, тогава цената на продукта ще нарасне.

25

Анонимен

преди 4 години

Само че ако сравниш младежи, които си купуват бира и цигари предимно, и пенсионер от Люлин, който си купува лекарства предимно, няма да е 13лв за пенсионера.Изтъркал си цървулите на баща си напразно за да ходиш на училище,кое ли, не знам.

24

Анонимен

преди 4 години

До Петър ДончевПетре, ти британците не ги мисли. Те са петата икономика в света.Ако вземе, че утре им потъне тъпия остров и след 200 години пак ще имат по-голям БВП от нас.

23

Анонимен

преди 4 години

Можеби аз не съм учен като вас.Тогава ми помогнете! Ако цената С се образува от А+В, след като премахнем В, няма ли цената С да намалее? Освен ако В и С са някакви имагинерни числа? Държавата България също?

22

Петър Дончев

преди 4 години

Във Англия за всички полезни храни(плодове, зеленчуци, хляб, мляко, месо, яица и мноооого други полезни храни), ДДС Е 0%.А за всички вредни храни като захар, бисквити, бонбони, газирани напитки,чипсове,шоколади и други. Е 20%ддс.Цигарите понеже са много вредни и затова са 11£ кутията и то най евтините. Лекия алкохол като бира и вино е евтин, но твърдото гориво е скъпо. И то нарочно е скъпо за да не се опиянчва британския народ.За туй британците масово си пият бира и вино.

21

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 13Еми човека говори само за ДДС на хляб, сирене, мляко и кашкавал.*** то чукча е писател, не е читател.

20

Анонимен

преди 4 години

До ЩирлицТи гласуваш за БСП, нали?Само БСП-арите разбират от икономика дотолкова, че като им кажат, че ще въведат нов данък и те си мислят, че цените ще намалеят.

19

Анонимен

преди 4 години

До частникДа де, ама има хора които го карат само на хляб и не могат да си помислят за автомобил.На тях и 10 стотинки по-ентин хляб им стига.

18

Анонимен

преди 4 години

До 18! Много си прав. Само дето не му влиза в хранопровода.В друг един отвор. По скоро вид отвод.