82

Анонимен

преди 5 години

До ТрансатлснтическиА ти руско *** стой си в петербург и заработвай рубли.Освободиха се украинците от вас.

81

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен92А поп Киро какъв е?полковник и трафикант на цигари.

80

Анонимен

преди 5 години

*** ВАРТОЛОМЕЙ Е БИВШ КАПИТАН ОТ ТУРСКАТА АРМИЯ И ЗАКЛЕТ ОСМАНОФАШИСТ

79

Трансатлснтически

преди 5 години

До Хан ХюмАми Хюме, тръгвай с укротатарите да те видим докъде ще стигнеш

78

Хан Крум

преди 5 години

Никой не ще да е със ***. Украинците отново доказаха, че са народ борещ се за независимост от руските сапожници.Браво братя украинци.

77

Понеже явно

преди 5 години

Администраторите получават заплатите си в рубли и трият неудобни коментари наред. Ще го напиша пакРуската патриаршия съществува от 1589 до 1721. Не знам подробности как е станала патриаршия. Но ако е законно без санкция на константинополския патриарх не е миналоОт 1721 до 1917 патриарх няма.Шеф на църквата е императора.1917 Ленин дето обяви религията за опиум за народа назначава патриархА 1943 Сталин отваря църквите заради войната" Московската патриаршия" измислица с шеф офицер от КГБ

76

дърт

преди 5 години

Интересн форма на "Автокефалия", вместо Патриарх - Митрополит под шапката на Фанар (Вселенската патриаршия)!

75

Анонимен

преди 5 години

До татул 83 Не е нужно,защото е имало няколко събора през вековете,с които Вселенската патриаршия,в лицето на Вселенския патриарх,е упълномощена само тя единствено,да дава автокефалии на православни църкви и да решава спорове в правосвалния свят.Искането на нов събор,ще е неуважение,на предишните такива,има си каноничен ред.Русия се надява на нов сълор,където да упражни натиск,за да промени томоса в своя полза.Напразни мечти на ***.

74

Анонимен

преди 5 години

До Тодор85 Отнемането" на автокефалията на КиевскатаПЦ/УПЦ,от руснаците е незаконно.Изправена е една неправда.Честито на Украйна,за вэзстановената автокефалия на УПП!

73

Тодор

преди 5 години

Тук става въпрос за отменена автокефалия на украинската църква през 1686 година , през която московските попове лишават Украйна от самостоятелна църква и я превръщат в Киевска митрополия към Московската патриаршия .А сега с този Томос , се възстановява канонические статуси на Киевската патриаршия и на патриарха Киевского и всей Руси !

72

House M.D.

преди 5 години

Фалшива новина! Цитира се несъществуваща информационна агенция.

71

татул

преди 5 години

Ако този Томос е в разрез с историчес-ката църковна хореография, то той епринадено самоунищожен от Създателят .Щом вкарваш парите вцърквата,то от там вяра няма да излезе.Да се съберат на Събор правовлавнитецъркви и да си помогнат.Нашият синодпредполагам ,че има доста мъдрост.Правомощията на Вселенския патр.,не са ми ясни.

70

До Анонимен 77

преди 5 години

Абсолютно си прав. Нарича се "вселенски" от средновековни времена,защото константинополският патриарх е бил директно назначаван от византийския император,който па се е водил наместник на Божиетоо Царство на Земята.съперничеството с папата достига връх в 1054 година, когато се случва официалната схизма. Но автокефалии Вселенският Патриарх НЯМА ПРАВО ДА РАЗДАВА ЕДНОЛИЧНО !! Дори в средновековните времена такива решения се вземат на Вселенски събори!!

69

Скептик

преди 5 години

И на тази снимка се виждат само Истанбулския поп, укро менте поп и останалото - само мутри.

68

Дедо Ви

преди 5 години

Вселенски се нарича,защото преди Константинопол се е считал за център на света,но той вече не съществува.Все пак някои хора още имат мокри сънища,макар и след толкова векове.

67

Анонимен

преди 5 години

Да... отново глупаи коментари русофили-русофоби... Истината е, че Вартоломей и Патриаршията НЕ МОЖЕ ЕДНОЛИЧНО ДА РАЗДАВА АВТОКЕФАЛИИ !! Автокефалия се получава на Вселенски събор, решението се взема с гласуване от всички православни църкви!! Дори Българската църква, първата, получила самостоятелност в Света, е хиротонисана след събора в Константинопол, на който Борис Първи изключително хитро успява да скара / за пореден път / Константинопол и Рим. Позор за Православието !!!

66

Анонимен

преди 5 години

Само не разбирам като какъв вселенския патриарх раздава автономии в православния свят? Освен "вселенски" да означава патриарх на патриарсите? Ако някой знае обяснете моля!

65

Тодор

преди 5 години

Най - големият ефект от украинската автокефалия е в това , че лиши руската православна църква от 30% от нейните приходи . А това е силен удар по кремълската пропагандна машина и Руският мир .

64

Анонимен

преди 5 години

До 69кубанская столица - чемодан, вокзал, кубанская столица...а може и Улан Батор !

63

Скептик

преди 5 години

Интересни караварските *** каква връзка имат с религията. Там е казано Не Лъжи, Не Кради, Не Убивай, Не пожелавайки разни работи принадлежащи на ближния ти....