179

П.Петров

преди 6 години

Уточнение:Цепеш, наистина с български корен, но е прякор, а Дракул е влашка форма на "дракон",(която е от гръцки корен през латински) , българският еквивалент е "змей", "ламя"(нищо общо с "дракон") и е името на рицарския орден на баща му. Династията е Басараб, която си е влашка.Като заключение Влад III Дракул (Цепеш) Басараб определено не е българин, а влах. Друг е въпросът, че културно, езиково и генетично власите са силно повлияни от българите. Божидар Димитров нещо се гъбарка.

178

opetkov

преди 6 години

Че Влад Цепеш е от български произход е отдавна доказано и то не от Б. Димитров. Имаше една статия където се проследяваше, че той е наследник на български боляри,, избягали във днешните румънски земи след турската инвазия.

177

Анонимен

преди 6 години

До Историк"Чудно е как този троен доносник прикрива неграмотноста си .Сигурно скоро ще обяви ,че е брат на Мао Це Дун.... и, че госпожа Бандаранайке му е стринка. :0

176

Поручик Балканец

преди 6 години

До Анонимен 175Напиши в Google "Покръстването на българите, Миниатюра от Ватиканския Препис на Манасиевата Летопис.Най-отгоре пише: "Крщение блъгаромъ" (творителен падеж). Което не означава, че обикновените люде по времето на Иван Александър (XIV век) са говорили по този начин. Още повече неговото е било Империя, т.е. той е бил цар на българи, гърци, власи, сърби и т.н. И освен това не е умало Институт за кодификация, вестници и телевизия. И спри домашната ракия. Зле ти влияе.

175

ognyanz

преди 6 години

В манастира в Синая стенописите на входа и в предверието на старата църква (от 1695г) са написани на глаголица. Това всеки турист може да го види. В новата действаща църква вече са на румънски.Този факт, че до 17-ти век в румънските съркви се е служело на църковно-славянски (т.е. на старобългарски) е съвсем неизвестен за нашите екскурзоводи. Те по правило демонстрират изключително невежество когато става дума за българската история, напр. че днешна Румъния е била българска по времето на Крум

174

Ракиякос

преди 6 години

Другаря Божидар пак е прекалил с ракията.Всички държави напредват и се развиват само бедна българия боксува.Защо бря умници??

173

LORD OF DARKNESS

преди 6 години

Дракула ги почна ние ще ги довършим!!!

172

П.Петров

преди 6 години

До Анонимен 183Дори когато няма държава има църква, до 20 век езикът в Румънската православна църква е български на кирилица. Терминът "църковно славянски" е измишльотина, защото славянските езици са се разделили преди формирането на старобългарския книжовен език, който заедно с православието влиза като църковен език във Влашко и Русия.

171

Анонимен

преди 6 години

Който не е ходил в замъка, да отиде и да види каменния кръст с надписите по него.

170

Victimized

преди 6 години

Поручик БалканецНе ме разбирай погрешно, последното нещо което искам е да дефинирам нещо такова. В този случай дефиницията се разгръща към по голямото, този човек си е източно-европеец, така както ни вижда останалия свят. Историята не е точна наука, а авторите на историческите извори трябва да се четат както четеш Днес.бг, с едно на ум. Там също има мотив, има пристрастия, има принадлежност и така на татък. Контекста на събитията в които започва да се налага панславизма просто е съмнителен.

169

Анонимен

преди 6 години

Влад Цепеш, според това което съм чел трябва да е бил свестен тип! Турците са искали да му ликвидират и ограбят царството пък той ги е изклал!

168

Анонимен

преди 6 години

Аз напълно му вярвам - гледам, че даже граф Дракула е дал и интервюто в статията. Само не очаквах, че са му се отразили годините, ама нейсе.

167

Йордан

преди 6 години

А после македонците били смешни че си приписвали всичко.... Божо пак се е превъзбудил. Защо ли с него никой не влиза в диспут. Говори все едно е меродавно всичко което казва. А истинската ни история е в Москва и Истанбул. Ще но хване срам, ако я научим.

166

П.Петров

преди 6 години

До 17-ти век българският език е официален във Влашко и Молдова, а до 15-ти населението е преобладаващо българско, в последствие езикът изкуствено се романизира с френски и италиански думи, за да се формира румънска нация и да се предпазят от асимилация от Руската империя. Във всеки случай Влад Цепеш е влашко име, а не българско. Второто българско царство де-факто е Българо-Влашка империя.Такава е историческата истина.

165

един починал хамстер

преди 6 години

Росен Рогатналиев е най-доброто гербално шкарто. Бужо ебекапейски *** разбирач на кокали, дали си е варил като стодент по време на етноразкопки бульон от кости на незнайни войни че на външен вид е уолкиг надут, че хамстерите изпомреа от завист на бузите тип Бужо-герб

164

Катарзис

преди 6 години

Дааам комунистически кадър историк номер едно. На тази дата на която е извършен най -големия терористичен акт в Европа за всички времена от комунистите и режисиран от Васил Коларов .В църквата Света Неделя на погребение на виден българин убит от комунисти същите взривяват храма и загиват 200 българи-цвета на нацията....А нашия историк номер едно ни занимава с въмпири.....

163

Пъбликрезилейшън

преди 6 години

Бужидар Димитров пое ПР кампания за да замете престъпните си схеми с дъщеря си .Съда го пожали заради възрастта и пътриотизъмъ му само с връщане на парите....Очаквайте скоро "Юрий Гагарин българин"....

162

hahaaa

преди 6 години

Царят на мутрите, мошениците, крадците и корумпираните ***.а е българин!Хахахаааааааааааааа

161

криста

преди 6 години

Май ще подминем и македонците.........

160

Гн Миташки

преди 6 години

Ей готов е на всичко за сензацията.....