276

Язе

преди 6 години

В Киевска-Рус се пренася след като Плиска и Преслав падат под руска власт за кратко и Руснаците завличат цялата царска библиотека в Киев. Получава се така, че победените (Българите) превземат културно и налагат собствения си език на победителите (Русия). А термина славянски език и култура се налага след Петър 1 за да се изтрие окончателно културното влияние на България в Русия. До тогава титлата на руския владетел е била Цар на Българите, Велик княз на Москва, Новгород и цяла Русия.

275

Язе

преди 6 години

1. Такова животно като "Славянска писменост" не съществува. Имало го е за около 2 века и се е казвало "Глаголица". 2. Когато е донесено в България е станало ясно, че в БГ е неприложимо. По заповед на Канас Сюбиги Борис се разработва Българска държавна писменост която в чест на Кирил-Философ се кръщава "Кирилица". 3. На балканите тази азбука се налага на всички земи който са част от България тогава. Цяла днешна Румъния, Сърбия и Босна, Черна гора и Албания.

274

extremist

преди 6 години

Путин каза това, което ИЗИСКВАТ РУСКИТЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ ! ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ КО*ПТ*ОР ГРАЖДАНИ ГЛ*УПА*ЦИ - СЪРБАЙТЕ СИ КРОТКО ОТ КОПАНЯТА, ИЗБИРАЙТЕ СИ ТИКВИ И РАПОНИ , И КОГАТО ТРЪМП СЕ ИЗКАЖЕ ПЛЯСКАЙТЕ С 2 РЪЦЕ , КОГАТО ПУТИН СЕ ИЗКАЖЕ ПАК ПЛЯСКАЙТЕ С 2 РЪЦЕ (АКО Е МЕРКЕЛ МОЖЕ И ДА УДРЯТЕ ПО МАСАТА АМА НЕ МНОГО ДА НЕ БАСТИСАТЕ ФОНДОВОТЕ). КОЙ ВИ КАРА ДА ПРИЗНАВАТЕ "МАКЕДОНИЯ" ? НЯМАТЕ АРМИЯ, НЯМАТЕ РАКЕТИ И ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ

273

Анонимен

преди 6 години

Безспорно е, че след като претърпява поражение във Великоморавия, Кирило-Методиевото дело е спасено от княз Борис Първи. Той заповядва славянската писменост да се превърне в българска национална писменост и финансира от княжеската хазна обучението на около 10 000 свещеници, боляри, писари и т.н. на новата азбука. Това струва в общи линии колкото годишната издръжка на 10 000 войници; Така че в основата на славянската писменост, литература и култура е княз Борис Първи и наследникът му цар Симеон - това са неоспорими факти

272

Jv

преди 6 години

Г-н лингвист, твоят език е съставен когато си бил на 40години. Кога стана лингвист, кога го проучи този ваш език? Този ваш език дори няма история.

271

1

преди 6 години

През зимата 885/886 година папа Стефан V, като научава за смъртта на Методий, изпраща писмото Quia te zelo fidei във Велика Моравия, в което не е съгласен впоследствие с дейността на Методий, дори го екскомуницира, и забранява богослужението на славянски език (освен за проповедите и размислите по библията). Латинската литургия и германските свещеници така отново успяват.

270

2

преди 6 години

От друга страна княз Святополк I защитава интересите на Франкската империя. През началото на 886 г. във Велока Моравия пристигат папски пратеници.Горазд е игнориран като приемник на Методий в архиепископията, а и не му е позволено да оглави училището. Папата дава Великоморавската църква на епископа на Нитра, Вихинг, макар да не го прави архиепископ, а само му възлага официално управлението ѝ.

269

3

преди 6 години

По време на мисията на пратениците е затворена също Великомаравската академия и Вихинг започва ликвидацията на привържениците на Методий и Горазд. 200 души (студенти, свещеници и дякони), които отказват да започнат да водят литургията на латински, са пратени в затвор и след това посред зимата са изгонени от Велика Моравия.Учениците на Методий оглавяват продължаващите спорове с франкския клир и моравския княз. Противопоставят се на Вихинг, признават авторитета на Горазд и продължават да проповядват на славянски. Епископ Вихинг през 886 г. организира съд срещу тях, като ги обявява за еретици.

268

1

преди 6 години

Според Теофилакт Охридски след смъртта на архиепископ Методий източнофранкското духовенство в Моравия залавя неговите последователи и провежда публични дебати за т. нар. filioque, т. е. дали творческото начало е единствено у Отца или и у Сина. Дебатите имат за цел единствено да бламират учениците на Методий, след което те са хвърлени в тъмница и се подлагат на мъчения. Тук се намесва Господ и спомага за освобождаването на Климент, Наум и Ангеларий. Те са пуснати голи и боси на моравската югоизточна граница, след което преминават р. Дунав и се отправят към най-близкото българско селище Белград.

267

2

преди 6 години

Когато става въпрос за установяването на Методиевите ученици в България, произведенията от Първата българска държава, изглежда, предлагат съвсем друга версия. Т. нар. Най-старо житие на Наум Охридски от нач. на Х век. свидетелства за това, че източнофранкският клир продава всички ученици на наскоро починалия архиепископ Методий в робство. Те са заведени във Венеция, за да бъдат препродадени и там са разпознати и закупени от един византийски сановник, който ги изпраща при император Василий I. Василевсът им връща свободата и ги поставя на служба към Константинополската патриаршия, но една част о

266

aa

преди 6 години

А бре заблудени сръбски ***, четете . Човека каза- "земи", не "нация", не "народ". Мислите ли ,че е случайно?

265

Полиглот

преди 6 години

*** да си гледа русляма, а пък ако не му харесва Българската азбука може да мине на монголска маймуница.Макетата не подлежат на коментар - жалки българоподобни уродчета

264

Анонимен

преди 6 години

Елементарно, Уотсън.Когато е създадена кирилицата, имало ли е държава "Македония"? Не.В следващите ДЕСЕТ века имало ли е държава "Македония"? Не.Няколко века преди създаването на кирилицата имало ли е държава "Македония"? Не.Хайде сега да ми разясните акк точно кирилицата е македонска и България я присвоява...

263

Сесесере

преди 6 години

СССР = С*ерчо с*ере сутрин рано

262

Don't worry

преди 6 години

Скоро ще ги анексираме, както Путин - Крим.

261

Анонимен

преди 6 години

Путин е "славянски лингвист" произхождащ от "македонските земи" !

260

Фронто

преди 6 години

За Югославия и от нея натвореното:Доста са измислените държави по света, тези които са ни най- познати са 3:СССР, СФРЮ и държавата Израел. Виждаме какво с измислените се случва. РМ е част от измислица- няма как в измислица да съществуват неизмислици.Всичко е фалш.

259

Фронто

преди 6 години

Към госпожата от по- долу , която заявява че в България живее,но друга се чувствала:Г- жо, без ирония го казвам - уважавам правото Ви да се чувствате каквато искате. Границите съществуват от хиляди години и стотици поколения - няма как да е измислица. Това ' мулти' с което ни проглушиха ,трябва да се разбира като зона на контакт м/у култури,не като отричане на род и държавност.Тук е България- или си мой гост,който уважава дома ми, или си нежелана.

258

българският

преди 6 години

Владетел , Кана Сюбиги Борис,който налага християнството и приема името Михаил никой не го е свалял и убивал. А Българските Канове още от Кубрат ползват гръцки език и азбука. Има си каменни надписи. И кои са били християни и кои не. Не е ясно. Кубрат е бил християнин и римски патриций. Тервел е канонизиран за светец заради победата над арабите ори Константинопол. А преди това е коронован за цезар от Юстиниан носоотрязания.

257

Анонимен

преди 6 години

***, може при Тито и Югославия да е бил личното светили на режима, но думите му са лъжа или болно маке-маймунско тълкование всъщност ако в Бг 1 млн са доше от Маке то и няма Български а Маке-маймунски, абе всинца Макета са с болни мозъци, щото маке и маке не прави наука а маке-югослав маймунски език!