316

anonimen

преди 6 години

италиано-френско-португалско-испански - това е латинският език, от който са произлезли тези езици

315

П.Петров

преди 6 години

Нещо друго интересно по темата е историята на Румънския език. Влашко и Молдова изкуствено романизират езика си през 19-ти век с латински и френски думи, за да се предпазят от "освободителните" амбициите на Руската империя. До средата на 18-ти век официалният им език е старобългарски от времето на Българо-Куманската империя, която ние наричаме Второ българско царство.Не че това е предпазило Молдова.Докато Русия е феодална държава с имперски амбиции, тя е заплаха за балканските държави и народи!

314

PD

преди 6 години

И гръци не са съществували, като отделен етнос в Империята, макар и много търговци от малоазийски произход и северно африкански да са се надували, за последователи на Александрийската философска школа. Гръци са наречени, не по рано от възраждането, поради употребата на графична система, днес известна като "гръчска азбука" , за разлика от азбуката създадена за хората и адаптирана към масовия поданик на Бизантийската империя. Напълно е възможно империята да е била Бизантия. С 24 букви толкоз.

313

П.Петров

преди 6 години

До ГРИГОРИС ГЕРАССИМОСРомеи произлиза от "римляни", а не от "гърци" или "елини" ,а Византия се нарича още Източна римска империя. Божа работа е дали Кирил и Методи са били точно етнически гърци/елини, защото Византия е империя-включва много етноси, а латинският до 7-ми век е официален език във Византия. Наричаме империята Византия по старото име на Константинопол - Византион, но те са се наричали Римска империя, "Ромеи" е погърчено "римляни".

312

Мацедонолог

преди 6 години

Мачка ги татаро-монголите Трайко Войвода дори на тази преклонна възраст. Мацедонския народ най-голем, а прародителя на мацедонците Мацедон навсякъде е плодил, чак до Иапонското море.

311

ГРИГОРИС ГЕРАССИМОС

преди 6 години

КИРИЛЛОС И МЕТОДИС СА ГЪРЦИ=РОМЕИ.МЕТОДИС ПИШЕ АЛФАБЕТА ЗА СКЛАВОС=ЗА РОБИТЕ...В МАНАСТИРОС ''ПОЛИХРОНМОС'' НА ГРЪЦКА РОМЕСИКА ЗЕМЯ..В ДНЕШНА БУРСА..ПЛАНИНА ОЛИМПОС = УЛУДАГ.ОТ СКЛАВИТЕ Е НАРЕЦЕНА ''ГЛАГАЛИЗА'' = МЕТОДИОС НЕ ЗНАЕ ДА ГОВОРИ СКЛАВОС ГЛОССОН.А КИРИЛЛОС НИКОГА НЕ Е БИЛ МОНАХ И ПИСАР. ТОЙ Е АГЕНТ==ВИСШ ВЪРХОВЕН ДИПЛОМАТОС НА РОМЕЙСКАТА МОНАРХИАС.КЛИМЕНТ ПРАВИ ''КОМПИЛАТИА'' = СБОРЕН ПРОЕКТ ЗА АЛФАВИТА. ТОВА Е ВТОРАТА АЛФАБЕТА = КИРИЛЛИКИА .ТОЙ Е ОТ ЛИХНИДА = ИЛИ ДНЕСНА ОХРИДА

310

PD

преди 6 години

Поредната доза стимулант за разгръщане на националистически страсти. На подготвените да прозрат капана, само да обърна внимание, че в периода от който си извеждат македонците нацията, такова понятие не е съществувало (нация) . Също и по време на създаването на азбуката, и понятието славянин като етнос, или в този смисъл не е съществувало.

309

Анонимен

преди 6 години

Голяма грешка на макаденчето. Самата азбука братята пишат в един малък манастир, на брега на Мраморно море, в днешна Турция. Престани да си съчиняваш глупости! Съвсем изпадна.

308

П.Петров

преди 6 години

Думата "словене" започва от старобългарския със смисъл -говорещи, славещи Бог, за да се избегне използването на думата "християни", което се е тълкувало като "византийци". (Познайте какво означава думата "немци"). По късно Винко Прибоевич използва за първи път думата "славяни" 1532 вместо склави/склавини, която вече има значение на "роб".

307

П.Петров

преди 6 години

До Анонимен 388.Киевска рус е покръстена от българин, който носи книги написани в България, на старобългарски език! Наричаните сега славянски езици, отдавна са се били разделили. Представи си, че четеш книга написана на италиано-френско-португалско-испански и понеже такъв език няма нито такава книга, няма и как да се се напише книга на "старославянски"! Някога може да е имало протославянски, който се е отцепил от балтийските езици, то това е било над 500г преди Кирил и Методи.

306

Ани

преди 6 години

Някои се дразнят, обаче аз виждам в тези изказвания нещо полезно.Както четем по-доло в отзивите, такива непремерени и неграмотни изказвания показват колко им е акъла на някои управляващи. И как да не ме боли сърцето за изстрадалия руски народ като виждам че още живее в 1984 на Оруел.

305

П.Петров

преди 6 години

До Анонимен 3881. Македония е друго място - виж къде е роден Александър Македонски, Там наистина влиза и Солун, но не и Охрид, нито Скопие. 2. По времето на Кирил и Методи, държавата в която живеят и са родени се нарича Византия, а официалният език е гръцки3.По времето на Кирил и Методи, "славяни" не съществуват, има склави - южни племена(северно от дунав), венети - западни, анти - източни;4.Няма как руския книжовен език да произлезе от нещо което не е съществувало, църковно-славянски е обобщение-български,сръбски,руски

304

Анонимен

преди 6 години

"Македонците" съвсем объркаха конците. Уж бяха Елини наследници на славния Александър. Сега станаха Славяни. Руснаците бяха славни варяги, после наследиха Византия, станаха славяни. Тя стана една . . . Путин сигурно е почнал сутринта с водка и да не казвам че може да разваля междудържавните отношения.

303

Анонимен

преди 6 години

1) Жителите на днешната Република Македония се наричат македонци. 2) Кирил и Методий са родом от Солун, който е част от географската област Македония. 3) Азбуката на Кирил и Методий е станала официална писменост в България, където е развита от Климент и Наум. 4). Руския литературен език е дошъл от България, с научно название "църковно-славянски" а не старобългарски. 5) Понятието старобългарски е по-скоро политическо а не научно. Така че руския президент не е казал нищо ново!

302

emiliaaaa

преди 6 години

До АнонименAз нещо се обърках. Македония нали е наследница на държавата на Александър Македонски - те не са славяни, защото имат гръцки - елински корени. Защо тогава претендират, че са славяни?????

301

Анонимен

преди 6 години

Аз съм македонец. Славянската азбука е създадена в македонските земи, в Солун. После е приета официално от българите и по-късно от Русия. Къде е грешното тук?

300

Анонимен

преди 6 години

Не знам защо си губите времето да обсъждате македонците, жалки мизерници! Видях по телевизията как в парламента им мъж удари жена в лицето. Това е Македония.

299

до Боби

преди 6 години

Виж, селянче, понеже много се понявиш да обясняваш, че има македонска азбука и тя видиш ли имала много общо с гръцката, трябваше да завършиш 8-ми клас. Нямаше така да се излагаш. Понятие като гръцка азбука няма. Гръцката азбука е изцяло copy/paste от финикийската. Това никой не го оспорва, дори гърците, но ти не го знаеш. За гърците е нормално да си присвояват чужди постижения. Както все повече става ясно, че тяхната митология е изцяло открадната от траките.

298

П.Петров

преди 6 години

Ако по времето на Борис 1 славяните говореха един език - старославянска шльокавица, сърбите , които до създаването на Рашка 1217г. са васално княжество или на България или на Византия, нямаше да съществуват като народ. След като съществуват, както и словенците и черногорците, езиците вече са били разделени!"Старославянският език" и "старославянската писменост" са измишльотини! До създаването на Рашка и покръстването на Киевска Рус, единственият книжовен славянски език е Старобългарския!

297

П.Петров

преди 6 години

По времето на Първото българско царство и Кан Борис 1, територията на днешна БЮРМ се наричала Кутмичевица, на казахски днес думата "күтм" означава "грижа", "попечителство". Та според Теофилакт Охридски, епископ на византийската област България със средище Охрид и поради това наричан Теофилакт Български и неговото "Просторно житие на Климент Охридски", Климент е изпратен в Кутмичевица, а не в Македония. Македония е областта нагоре от Пела и около Пловдив