324

Анонимен

преди 7 години

"защо мошеник, фокусник..."-Ами нали е трябвало да имаш "връзки" да си купиш кола без чакане 10 години, тв и хладилник без опашка със среднощно записване и преспиване пред магазина, италиански ботуши без бой пред магазина, където са ги "пуснали", долари за дънките от корекома и пр. -какви "връзки"- за обувки ли :)))Остап Бендер май не е фиктивен герой?

323

До 350

преди 7 години

Бъркаш - привилегировани са били само най-висшата номенклатура, а те са доста малко - 20 души най-висшия ешелон и още стотина, най-много двеста от втория ешелон. За първия ешелон може да прибавим и семействата им и толкова. Нямаше привилегии за по-нисшите партийци. Сега са много повече и просто е несравнимо. И не те разбирам защо трябвало да си мошеник, фокусник и не знам какво си, за да живееш сносно - живеехме си сносно, доста по-сносно от сега в масовия случай.

322

Анонимен

преди 7 години

Не, поне 10% са били- обкръжението и фамилиите от различните йерархии на обслужващия персонал, както и членовете на партията- майка, според йерархията , отново- по-горните са имали повече, по-долните по-малко, но винаги видно повече от непартийните, от мнозинството. Чувството за несправедливост е било огромно.И защо е трябвало като "непривилегирован"непременно да си мошеник, хитрец, фокусник, за да живееш сносно? Отвратително, на фона на всичките идеологически претенции.

321

Анонимен

преди 7 години

Много гнусно е да се пише така за неща от едно време, които сега са хиляди пъти по-зле.

320

Реалист

преди 7 години

Откъде дойде мизерията в България след 1989-та година? Ами точно заради такива хора, за които пише в статията. Преди 1989-та на наш гръб живееха така доста малко хора и това не се усещаше, докато след 1989-та те станаха много и при това безмерно алчни. В крайна сметка едно и също количество пари, стоки и услуги започна да се преразпределя по друг начин и за да има много за 5-10% "богати" демократи, трябваше останалите хора да имат малко, т.е. да обеднеят, както и стана.

319

До 341

преди 7 години

Бъркаш в мащабите.Преди доста под 1% са били ОК, както пишеш - става дума за най-много 200-300 човека, а сега тези хора са хиляди и "благинките" им са много повече от "благинките" на онези 200-300 човека.

318

До Факт

преди 7 години

Е, нали зорът е бил да живеят еднакво, равно?Сега,ново 20, навсякъде били неравни- що не сте им го казвали на хората?

317

Факт

преди 7 години

Винаги и навсякъде едни живеят по-добре, а други по-зле и това никога не се е крило. Има разлика при сравнението между преди и сега. Ако сравним 5% от хората, които купуват и ползват най-много (най-богатите) спрямо останалите 95% преди и сега, истината лъсва веднага. Тогава съотношението е било да кажем 20:1 по размер на това, което купуват и ползват в полза на най-богатите, а сега е примерно 10000:1 - така наречената ножица между бедни и богати.

316

337,до

преди 7 години

Мащабите на неравенството са ясни- почти еднакви са.И тогава едни 10% са били ок, и сега-пак.Просто преди трудностите са били от един характер, а сега- от друг.Дали ще ми се яде банан и ще си събирам стотинките, докато пестя от парното, или ще си мечая за банан и ще точа лиги до нова година- се тая.Разбираш ли сега?

315

Анонимен

преди 7 години

Колко са сега безотчетните пари на премиера, президента, шефа на парламента, Главния прокурор, министрите и т.н.? Дойче веле защо не ги напише, за да направим сравнение?! Тогава Т.Ж. имал 20 хиляди лева, които след обмяната през 1962 стават 2000 лева, а сега вероятно няколко десетки човека, разполагат с повече пари.

314

Анонимен

преди 7 години

Ами, не ви се иска да е било така, ама така са били нещата.Колкото и да слагате минуси- едни сте си живели добре, а други- повечето- сме живели доста недобре.За прословутото ви равенство- да не говорим. Поне си признайте, вместо да отричате.

313

до 335

преди 7 години

Абре ти в кой свят живееш бре! Че ти от де ми слиш се излупиха тия от СДС!? Та те бяха точно ония дето се пънаха и не можаха да влязът в УБО-то бре!!!

312

@334

преди 7 години

Няма лъжа - става дума за мащабите, което е нещо много важно, толкова важно, че в резултат на същите тези мащаби е масовата мизерия в България след 1989-та година.

311

...

преди 7 години

Епа най-общо казано сега ни управляват или същите тия от УБО или шофьорите и бодигардовета на тия от УБО или децата на тия шофьори или управници от УБО и де е разликата!?

310

Анонимен

преди 7 години

В Кореком се пазаруваше с валута, а в България имаше остър дефицит на валутата и затова нещата бяха под засилен контрол, което е разбираемо. Сега като няма валута, се теглят нови външни заеми, както от държавата, така и от бизнеса и външният дълг нараства. От 2009-та ГЕРБ така прави и то в огромни мащаби, а и СДС правеха така преди години, но не чак толкова, колкото ГЕРБ.

309

332

преди 7 години

Изненадва ме, че не те изненадва, че ме изненадва.Като навсякъде е така, що сте лъгали хората, че тука е било по-така?

308

До 229

преди 7 години

Винаги и навсякъде е имало и има две държави. Това изненадва ли те? Разликата между преди и сега е в мащабите. Тогава е било в относително малки мащаби, а сега е в огромни мащаби. Става дума за брой хора и за размера на привилегиите.

307

Анонимен

преди 7 години

Ей, това за достъпността на Корекома каква лъжа е, човече, а за сравнимите стоки-още повече.Нищо де, разказвайтеоще и още ,колко ви е било хубаво на някои, да се знае, как са живели едните и как- другите.

306

Анонимен

преди 7 години

Доста вицове си разказвахме едно време и никой не пострада от това, както твърдят тук някои "демократи". То това сега е типично за демократите. Направил демократа някакво престъпление (убийство, кражба, грабеж,изнасилване,...) преди години, сега твърди, че заради вицове пострадал.

305

Анонимен

преди 7 години

Две паралелни социалистически Българии ще да е имало...В едната-за едни е имало много, до тях за други -немалко, достатъчно.В другата- за едните с много зор и комбинации -малко, а за другите с много зор и без комбинации-още по-малко.Едната соцБЪлгария сега си я спомнят с умиление, другата-без умиление.