69

преди 10 години

Sega da viknat maistorite deto sa ia stroili da ia postroiat otnovo

68

автентичен римлянин

преди 10 години

Ей, някои тука за много недосетливи смятат римляните! Ами ние си имахме както желязо, така и вода, а също и отопление в къщите. И водопроводи, и по - здрави пътища от сегашните еднодневки...

67

Анонимен

преди 10 години

представете си да имаше земетресение

66

Селянина

преди 10 години

Тази къща е изградена против всички правила и норми за безопасност - подозирам, че предишният собственик за по евтино е заменил бетоните колони и трегери по проект с тухлени такива. В този случай Строителния надзор би трябвало да спре строежа, а не го е спрял - вероятно инспектора е бил почерпен с 2-300 лв. Та ето ви пример за некадърност и корупция, добре, че не стана по голям сакатлък !

65

Майстор

преди 10 години

Изводът е следният - купите ли си къща не сменяйте дограмата, тапетите и боядисвайте без да махате старата боя. Не се знае какво крепи къщата ви. А когато купувате, правете огледа във ветровит ден. Не се ли клати, купувайте. Успех!

64

пацоланов

преди 10 години

"пацоланов бетон,стоманена арматура" - ти да видиш ......... алуминиева арматура..........

63

анонимен

преди 10 години

Май, това е идеята, но защо толкова шум?

62

ф

преди 10 години

ЕЙЙЙ трети ден пишат и говорят за тая съборетина. Баси и тъпнята, баси и чудото. Ще кажеш, че е по-значима от Айфеловата кула.

61

до 61

преди 10 години

Извинявам се ама за спорта ли спротим ?Написано си е на чист бългрски!"стоманена арматура са нямали ,но оловни ключове"Ако видиш класическа арматура в рисмко ,да знаеш ,че е кофти реставрация ,а не автентично.

60

jan

преди 10 години

Там у вас, у шопско затова ви падат къщите, защото материЯлите са ви калпави.

59

тайна, майна

преди 10 години

Който твърди, че римляните не са ползвали арматура, да дойде в Пловдив и да поразгледа как са строили. Не само арматура, но и други методи против земетресение, като например дебели пластове олово между тухлите.

58

Анонимен

преди 10 години

Излизам от диалога ,но и елемента на "случйния ремонт" и преустроиство вече трябва да се вкарва във сметките ,че нещат станаха брутални.Един сцепи плоча ,че искал да мести тоалетната в килера ,чудесии всякакви съм виждал.

57

до кинг

преди 10 години

Може ,може !Всичко е възможно хехе Рамкова конструкция ,че и диафрагма пак вършат работа ,но за Ганъо само корава шайба ,че си е по ремонтите да се зори поне като прави бели.

56

king_for_a_day

преди 10 години

56, нищо общо нямат с кирпича римските тухли. Те са си печени керамични тухли като сегашните, само дето са били по широки и плоски. И за пореден път - ПЛЪТНИ. А кирпичените тухли са от сурова изсушена глина, която е много добре омесена с нарязани парчета слама.А Колизеумът... съвсем друга бира. Колегата ти е писал за арки, сводове и прочее носещи елементи, които позволяват строеж на огромни каменни сгради. Тук не става дума само за материали и сравнението с двуетажните ни бараки не е релевантн

55

king_for_a_day

преди 10 години

50, така или иначе всяка монолитна сграда трябва да бъде с поне 2 противоземетръсни шайби във всяка посока. Допуска се до два етажа да бъдат изпълнени с 25 см зидове от единички. Също така се допуска дори при по-висока сграда, ако долните етажи са със СБ шайби, то последните 2 етажа да са с шайби от тухли. Дори съм виждал такова изпълнение. Не зная дали излиза по-евтино или бързо, но го има като вариант. Та така де, съгласен съм с теб - без шайби не може.

54

Анонимен

преди 10 години

До 53Именно де,аз какво съм написал?То и на римляните тухлите не са здрави като сегашните,по-скоро са си крепич,за това и са ги ползвали като кофраж,щото Колизеума само на керпич няма как да се крепи.Факт е,че някой е решил да надстроява без да иска експертно мнение и резултата е това.

53

king_for_a_day

преди 10 години

Тъкмо щях да помоля да не намесвате римляните, но 53 вече е обяснил. Само мога да го допълня, че техните тухли са служили за свързване на двата странични слоя на каменната зидария през определена височина, докато вътре се е пълнело с цимент от вулканична пепел и парчета камъни (нещо като бутобетон). Затова стените им са доста характерни - няколко реда камъни, 3-4 реда плоски тухли (подобни на тикли по форма). Но това са били носещи стени от каменна зидария и ПЛЪТНИ тухли, не четворки, не Итонг.

52

king_for_a_day

преди 10 години

И като не е паднала при земетресението, а е паднала, когато са и сменяли дограмата, това какво доказва??? Че не е "толкова зле" ли??? Аман от некадърни, необразовани и немислещи, но иначе активни и самоуверени разбирачи. Двама човека за малко да си загубят живота, защото навремето някое майсторче като теб си е казало "абе, щом толкова къщи без колони не са паднали, на тази ли да слагам?"

51

до 51

преди 10 години

Тухлите на римляните са били просто кофраж,а всичко се е запълвало с пацоланов бетон,стоманена арматура са нямали ,но оловни ключове или техники като арки ,сводове .. са вършели нужната работа.Материялите са важни ,но цялата тайна е да се балнсира тежеста и да се предава равномерно.Една перфектна сграда може да падне само защото е стъпила на лоша почва ,това е наука все пак иначе такива снимки.

50

Пет

преди 10 години

Драскачи, коментиращи по снимка, щом не е паднала при земетресението от 2012 г., значи не е толкова зле постройката !