Снимка: БГНЕС

"Не можете да се отнасяте към кола като към човешко същество – колата има нужда от любов", казва германският рали пилот Валтер Рьорл.

Изглежда все повече негови сънародници са загубили любовта си и към двете. От спорове и изпреварване до предреждане в задръствания, германските шофьори са станали значително по-агресивни през последните няколко години, според проучване, проведено за застрахователната индустрия.

Броят на шофьорите, които признават егоистични или рискови маневри, се е увеличил във всичките 16 категории, оценени в доклада. Една трета от мъжете и половината от жените казват, че не се чувстват в безопасност по пътищата на Германия.

"Да действате с безразсъдно пренебрежение към опасността, че може да нараните или дори да убиете други от раздразнение или заради собствените си предимства, е напълно неприемливо", каза Зигфрид Брокман, ръководител на Института за изследване на злополуките на застрахователите, който поръча анкетата. "В светлината на тези констатации всеки в отговорна позиция трябва да се запита как тази ситуация може да бъде подобрена."

Проучването сред 2000 участници в движението установи почти всеобщ консенсус относно най-големите причини за инциденти: превишена скорост, агресивно поведение, шофиране в нетрезво състояние и шофиране твърде близо зад други превозни средства.

И все пак изглежда, че точно тези навици се увеличават – 21 процента от респондентите казват, че „вероятно“ са шофирали, докато надвишават допустимото ниво на алкохол в кръвта, спрямо 7 процента през 2019 г.

Делът, които са признали, че обичайно се движат зад гърба, се е увеличил от 32% на 39%. Обратно, 44 на сто казаха, че биха натиснали спирачките пред задната врата, "за да ги дразнят", спрямо 30 на сто преди седем години.

Другите категории включваха предреждане на опашка от автомобили, чакащи да отбият на кръстовище, ускоряване, за да не бъдат изпреварени и изпреварване на възможно най-много конкурентни шофьори.

Резултатите са в съответствие с други проучвания, които сочат по-широко нарастване на агресията в германското общество през последните години. През 2019 г. проучване установи, че 83% от германците смятат, че социалните взаимодействия са склонни да стават по-безмилостни и брутални.

Миналата година ръководителят на Германската медицинска асоциация предупреди, че лекарите са все по-често подлагани на словесно и физическо насилие, отчасти в резултат на разочарованието, натрупано по време на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase