Снимка: БГНЕС

Калифорния планира да спре продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., като решението е част от борбата на щата с изменението на климата. Забраната има за цел да накара автомобилопроизводителите да преминат по-бързо към създаването на по-чисти превозни средства, предава "Би Би Си".

Решението бива взето, след като губернаторът на щата Гавин Нюсъм си постави цел през 2020 г. да ускори прехода от използването на изкопаеми горива към щадящи околната среда алтернативи.

Калифорния е най-големият по население щат в САЩ и една от най-големите икономики в света. Жителите са 39 млн., а БВП на щата през миналата година възлиза на 3.4 трлн. долара. Така ако Калифорния бе независима страна, щеше да е петата най-голяма икономика в света, нареждайки се след Германия и изпреварвайки Великобритания.

Съгласно указанията, издадени от местната правителствена агенция California Air Resources Board (CARB), 35% от новопродадените превозни средства в щата, трябва да бъдат електромобили, хибриди или водородни автомобили до 2026 година. Процентът се увеличава до 68% от всички продажби до 2030 г. и 100% до 2035 година. Изпълнителният директор на агенцията Лейн Рандолф казва, че това решение е „исторически момент за Калифорния, за другите щати и за света, тъй като прокарваме пътя към бъдеще с нулеви нетни емисии“. С това си решение Калифорния отново изпреварва федералното правителство на САЩ, що се отнася до борбата с изменението на климата.

Още по темата
Джоузеф Менделсън, старши съветник в Tesla, казва, че целите са постижими и проправят пътя на Калифорния да бъде водеща в прехода към екологичните превозни средства.

Въпреки това индустриалната група Alliance for Automotive Innovation, която представлява автомобилопроизводители като General Motors, Volkswagen и Toyota, казва, че са необходими още действия, за да се стимулира търсенето на електромобили.

„Това, което казахме на California Air Resources Board е, че увеличаването на електромобилите на пътя трябва да върви ръка за ръка с други политики, които заедно ще гарантират успеха на този преход“, казва главен изпълнителен директор на индустриалната група Джон Бозела. Новите указания очакват одобрението на правителството на САЩ, преди да влязат в сила.

Американската асоциация на производителите на горива и нефтохимически продукти (AFPM) обаче призова президента Джо Байдън и Агенцията за опазване на околната среда да отхвърлят искането на Калифорния и определиха предвидената забрана като „незаконна“.
 

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 2 месеца

А не може ли ДВГ с резервоар на вода или пък с адиабатен двигател на въздух 300 бара

48

Анонимен

преди 2 месеца

Не че нещо, но през 2035 година няма да има Калифорния.

47

Радо

преди 2 месеца

Пак далавера.