Снимка: Pixabay
fallback

Въпреки че цените на бензина в Германия днес са намалели (1,95 евро) в сравнение с май (2,32 евро), те все още удрят по джоба на далеч по-богатите от нас германци. Правителството на страната обаче не стои настрана и предлага и най-вече - прилага различни схеми за подпомагане.

Една от тях е компенсиране на гражданите и насърчаване на по-широкото използване на градския транспорт. Това е така нареченият 9-Euro-Ticket - билет, който ви дава право да пътувате из цяла Германия с местни/регионални влакове и метро, автобуси и трамваи за цял месец. Билетът може да бъде закупен на уебсайта bahn.de, в приложението DB Navigator и в билетните каси на гарите.

Той дава право на жителите на Германия и посетителите през летните месеци (юни, юли и август 2022 г.) да използват практически безплатен обществен транспорт (с изключение на влаковете на дълги разстояния и високоскоростните влакове). Как германците реагираха на този проект, ще разберете в края на публикацията, а сега ще поговорим за бензина.

Горивата ще продъжат да поскъпват

Несвикнали с факта, че бензинът вече е скъп, баварците, швабите, саксонците и т.н. все повече се замислят как да спестят от гориво. Най-икономичните, които в Германия съвсем не са малък процент от населението, смятат, че си струва да се запасят с бензин, тъй като той няма да поевтинее в обозримо бъдеще.

Идеята, изглежда, не е лоша, но, според експерти, тя няма как да се приложи на практика. Факт е, че в Германия, както и в други страни от ЕС, има специални правила по отношение на съхранение на гориво. По принцип е разрешено съхраняването на бензин и дизелово гориво в частни домове. Въпреки това, когато съхранявате запалими и експлозивни горива, трябва да се спазват определени правила - това е с цел да не се излага никой на потенциална опасност.

В мазето

В Германия законово е позволено (а там законите се спазват) да се съхраняват максимум 20 литра запалими течности в мазето. И без значение колко сутеренни отделения има в къщата ви. Разрешено е да се съхранява бензин или дизелово гориво в апартамента, но не повече от 1 литър. А има договори за наем, които напълно забраняват това.

Гаражното съхранение също е регламентирано от закона, обяснява говорителят на ADAC Мелани Микула. И обемът зависи от региона на съхранение. Например, саксонските гаражни разпоредби предвиждат, че в малки гаражи (до 100 квадратни метра) е разрешено да се съхраняват не повече от 200 литра дизелово гориво и не повече от 20 литра бензин. В същото време е строго забранено съхраняването на бензин и дизелово гориво в стълбищни клетки, обществени коридори и тавани.

Още по темата четете на сайта на Automedia.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 1 година

Ех тия шваби, не знаят как е при нас 50 на месец за градския, миризми на нещо неживо, лятото безплатна сауна, зимата се каляваш на студ, вали ли, обикновено и в транспорта вали, кеф.

40

До 43

преди 1 година

Райнланд-Пфалц е Бундесланд;)Бундесрепублика е Германия.Има разлика;)

39

Киро + Лена ВНЛ

преди 1 година

Добра идея, ьащото както изглежда , голямата бензиностанция с ракетите , за тваря колонките и дава само ракети вече.

fallback