Снимка: БГНЕС
fallback

Закупуването на нов електрически автомобил ще може да се дофинансира с 6200 евро при извеждане от експлоатация на стар. Това ще става по Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен
период, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в Горна Оряховица.

Той уточни, че в плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили. От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване, предаде БТА.

За следващия програмен период има предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти.

Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините по отношение на качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват по ПУДООС, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Той прогнозира, че средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет идната седмица.

В Горна Оряховица министър Сандов, заедно с кмета Добромир Добрев и директора на РИОСВ Цонка Христова, обяви за защитени три вековни дървета. Трите ясена се намират на ул. "Свети Княз Борис Първи", възрастта им е над 120 години, а обиколките на стволовете са около четири метра, според Регионалната екоинспекция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

Анонимен

преди 2 години

Докога ще ни натрапвате това гнусно същество, което живее от грантове на НПО-та???

132

L.

преди 2 години

Мисля, че в заглавието трябва да пише"...и замяна НА стара". Щото ако ще заменяме стара кола или още повече нова бензинова със стара - някак не се види смисълът...

131

Анонимен

преди 2 години

Нали всички имаме телефони със същият тип батерии като електромобилите.И какво -първата година издържат по два дни,втората по един и после се зареждат по два пъти на ден.Представям си как ще е с колите-2 месеца пробег 300 км,още 2 месеца пробег 100 км и накрая на годината слагаш теглич и влачиш генератор 100 квт и всъщност караш на дизел и ток от генератора!Това не са автомобили,а детски играчки!

fallback