Снимка: YouTube

През последните няколко години Tesla и нейната система Autopilot се превърнаха в център на внимание, като това се дължи на редица катастрофи, някои от които с фатален край. Оказва се, че функцията за автопилот може лесно да бъде подведена и да си мисли, че има някой зад волана, пишат от Automedia.

Това обаче важи не само за Tesla, но за подобни системи на други автомобилни производители, сочат резултати от любопитен тест, направен от изданието Car and Driver.В него на затворен участък от магистралата бяха пресъздадени 4 сценария за измама на системата за автопилот на 17 модела автомобили от водещи марки.

При първия от четирите теста трябваше да се разбере как функциите за подпомагане на водача на автомобилите - адаптивният круиз-контрол, настроен на 60 мили в час (97 км/ч), и системата за поддържане на лентата на движение, ще реагират, ако предпазните колани бъдат откопчани. При този тест Subaru изключи веднага всички помощни системи, докато колите на Tesla и Cadillac анулираха системите и спряха.


Вторият сценарий на същото изпитание има за цел да провери колко време ще отнеме изпращането на предупреждение и изключването на системата след повдигане на ръцете на водача от волана. Най-бързо реагираха моделите на Cadillac, Ford, Volvo, Toyota и Lexus, които изключиха системите си в рамките на 21 секунди, докато Hyundai направи това след 91 секунди, изминавайки 2,4 км.

Третият тест е подобен на предишния, като този път системата трябваше да бъде измамена с поставяне на глезена на водача на волана. Така тя ще си помисли, че все още има ръце на кормилото. При повечето автомобили тя работи, но не и при тези от марките BMW и Mercedes, където системата разпознава допира.

В последния случай беше проверено, дали автомобилът ще позволи шофиране без водач, ако той се премести на пътническата седалка по време на движение. Всички модели го допускат, но повечето от тях се нуждаят от тежест, поставена върху седалката.

Крайният резултат е, че всички системи за подпомагане на водача могат да бъдат подведени, само ако водачът го направи умишлено. А това означава, че той съзнателно ще заобиколи мерките за безопасност, поставени от автомобилните производители.

Коментари Напиши коментар

11

Хаха

преди 1 месец

До 8 Ти хич не си умен. Чете ли статията въобще или първосигнално почваш да плюеш? Какъв ***, каква Сомалия? Посочен е източникът и кой е правил тестовете - американското списание CAR & DRIVERS.

10

хахахах

преди 1 месец

умниците тука никога през живота си не са виждали кола, която не е купена нов внос от автоморга

9

Вече излъгани

преди 2 месеца

Хората закупили си такъв автомобил вече са излъгани и измамени с много пари на вятъра хвърлени.