Снимка: Pixabay

Една от най-неприятните ситуации за шофьора по време на движение е отказ на спирачките. Ако автомобилът ви да е минал наскоро технически преглед, то рискът от подобно нещо намалява, но не изчезва напълно. А в подобни моменти неопитният водач трудно запазва самообладание, особено ако подобно нещо му се случва за първи път.

Основното, което трябва да се знае, е че автомобил с неработещи спирачки създава опасна ситуация на пътя и всички става за секунди. Затова и правилната реакция може да спаси както живота на водача и спътниците му, така и самото превозно средство. Затова всеки шофьор трябва да е наясно, какво да направи, ако му откажат спирачките.

Не се паникьосвайте

Спокойно преценете ситуацията на пътя. Включете аварийните сигнали, за да предупредите останалите участници в движението. Постарайте се да изберете най-безопасната траектория и не правете резки маневри. Предупредете пътниците, че ще се наложи аварийно спиране.

Проверете под педала

Най-баналната и най-лесно отстранима причина за проблема е попадане на предмет под педала на спирачката. Това може да бъде предмет - бутилка, например, който се е заклещил под педала. Опитайте се да го отстраните самостоятелно, като го избутате с крак или помолете пътникът до вас да ви помогне. Основното е да не губите пътя от поглед. А за да не се стига да такава ситуация, старайте се да поддържате ред в салона и да съхранявате вещите на предвидените за това места.

Натиснете педала няколко пъти

Спирачната система е разделена на два кръга и дори единият да не работи, има шансове вторият да го направи. Ако спирачките не се задействат веднага, продължете да натискате и отпускате педала, като по този начин увеличавате налягането в системата.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase