Снимка: БГНЕС

В България към момента може спокойно да се направи едно пътуване с електрически автомобил. Това заяви Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Електрическата мобилност ни залива като лавина и трябва да сме подготвени за това", убеден е гостът.

Според Левков в дългосрочен план страната ни е подготвена за това, но в краткосрочен план са необходими още действия. Гостът също така заяви, че в Националния план за възстановяване и устойчивост на България не се забелязват много действия в посока на развитието на електрическия транспорт.

"Няма цялостна система за тази огромна възможност да се премине от аналогов към електрически обществен транспорт“, заяви Левков пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в момента в България са предвидени бонуси за тези, които искат да преминат към електронен транспорт, но те са насочени към общините и процедурата по получаването им е много тромава.

"Субсидията трябва да бъде много лесна, за да се привлекат лизингови компании и такива, които предлагат транспортни услуги“, смята той.

Гостът прогнозира, че в България ще навлязат и електрическите автомобили втора употреба, което е шанс да се намали възрастта на съществуващите автомобили в страната.

"С оглед на системните стимули и ограниченията за движение на автомобили с вътрешно горене Зелената сделка визира електрическата мобилност като възможност“, коментира Левчев усилията, които се полагат на ниво Европейски съюз.  

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase