Снимка: Pixabay
fallback

Всички шофьори знаят за какво се използва ръчната спирачка. Това обаче не пречи на голяма част от тях да я използват по грешни начини. А това, поне в повечето случаи, води до повреда на този важен елемент от спирачната система на автомобила. Ето 5 чести грешки, които съкращават живота на ръчната спирачка.

1. Влизане в завой

Феновете на дрифта често използват ръчната спирачка, тъй като тя помага за ефектно влизане в завой. Тази маневра обаче е доста опасна, тъй като може да бъде контролирана само от много опитен шофьор и затова често води до излитане от пътя. Освен това, при рязко дърпане на ръчната може да се скъса нейното жило, а също така се износват и спирачните механизми на автомобила.

2. Потегляне на ръчна

Една от често разпространените грешки сред водачите е потегляне, без да е свалена ръчната. Колкото по-късно водачът разбере за своя пропуск, толкова повече се износват накладките, спирачните дискове и други важни детайли от спирачната система.

3. Използване през зимата

Специалистите препоръчват ръчната спирачка да не се използва през зимния сезон. По-добре е шофьорът да поставя автомобила на "P" (паркинг), ако е с автоматични скорости или на фиксирана предавка, ако е с механични. Заради затегната ръчна при студено време накладките могат да замръзнат за дисковете или за барабаните.

Още по темата четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

бай Ставри

преди 3 години

До да ама неИ според теб, колите с дискови спирачки нямат ръчна? А ръчната в другите държави се казва аварийна и често се задейства с крак. Но това не е информация за хора които за пръв път са излезли от село на 14 години

12

да ама не

преди 3 години

ръчната винаги е барабнна така че никакви дискове не се износват. Дисковете са при кръчните спирачки и се командват с хидравлика не с жила! Пишете грамотно.

11

Анонимен

преди 3 години

Това място все повече замязва на бегемама. Очаквам статия за десетте най-популярни начина за смяна на полуоска на ЗИЛ и реглаж на предница на Жигула.

fallback