fallback

За какво ви е климатикът през зимата? Така и така си е студено, а той само увеличава разхода. Много шофьори разсъждават по този начин, но това е дълбоко погрешно.

Дългият период извън употреба е също толкова вреден за климатика, колкото и за останалите агрегати в автомобила. Неговите компоненти се нуждаят от смазване - а ролята на смазка изпълнява всъщност хладилният агент. Ако дълго не го включвате, предпазният слой по детайлите изтънява и изчезва, излагайки ги на вредните въздействия на въздуха и влагата. Освен това, ако не ползвате климатика цяла зима, при включването напролет той ще трябва на порботи първоначално "на сухо" - което износва компонентите и изпълва системата с микроскопични отпадъци.

Заблуда 1: Климатикът не е нужен през зимата

Не ви е нужна охлаждащата функция, това е ясно. Но климатикът има и друга задача - да разпотява стъклата. Прави го особено ефективно, ако го ползвате в режим на затворена рециркулация. Тогава той взема въздух от салона, който винаги е поне мъничко по-топъл от външния, изсушава го и го насочва към влажните стъкла.

Заблуда 2: Достатъчно е да го включите един-два пъти

Чели сме съвети, според които е достатъчно да включите климатика два пъти през зимния сезон, за да бъдат добре смазани компонентите му. Това не е вярно за съжаление. Необходимо е да го правите поне веднъж на две седмици.

Заблуда 3: Климатикът се поврежда, ако работи зимата

При климатичните системи в по-стари автомобили наистина се е случвало те да спрат да работят през зимата. Но причината не е, че са се повредили от студа. Просто хладилният агент (в миналото - фреон, в по-ново време - тетрафлуоретан) се свива при ниски температури, налягането в системата пада и ако газът е бил понамалял така или иначе, тя преустановява работа. Тогава просто трябва да се допълни.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Д-р Исня

преди 3 години

Досега 2 пъти съм следвал тази логика и на лято винаги съм пълнил фреон. Бачка безотказно години, ако не го пипам зимата. Но моят автомобил сигурно е правен от О,лигофрени, а не от специалисти.

17

Ангел13

преди 3 години

Мога да кажа от личен опит че трябва да се пуска климатика няколко пъти през зимата. Примерно през месец-два веднъж. Но трябва да си избере малко по-топъл зимен ден и да е топъл двигателя. И го правя от 10 години вече. Ефектът е че ако не го пусна през зимата на лятото вече не е изтекъл и не работи. А иначе изкарва три-четири години без пълнене. Но става въпрос за коли с климатици а не климатроници.

16

хааха

преди 3 години

А отоплението през лятото трябва ли да си го пускаме?

fallback