Снимка: Булфото, архив

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни - измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.

Още по темата
Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е пуснат за обществено обсъждане, съобщава в. "Сега". В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.

Всеки притежател на МПС в половингодишен срок трябва да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с „лична карта“, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.
 
Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде. Статистиката сочи, че всяка година у нас се регистрират около 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще трябва да се снабдят с „лична карта“.

Разходите съвсем не свършват дотук.
 
Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7000 лева.

Коментари Напиши коментар

336

Смехурко

преди 3 години

Аз пък съм ЗА. На мен Мото-пфое дето УЖ официален представител ми пробутаха кола на истински 100 000 км, която си беше за капитален ремонт. бяха скрили от мен голяма част от сервизната история. Ако имаше такъв закон, щях да мога да ги осъдя. Същото важи и за джамбазите, които яко превъртатВие ако искате да си трепете семействата заради мърлящината на някой друг, аз не искам!---Автомобилът е двутонен снаряд. От какъв зор всеки ще може да го бърника и да трепе другите с него?

335

Време за промяна

преди 3 години

Време е тези, които измислят подобни закони да си ходят.

334

чичо Гошо

преди 3 години

Нали Боко трябва да осигури работа на коалиционните си партньори.ВМРО-то трябва да назначи братчеди,шуренайки,бивши любовници и калинки от партията,а пари те само от пашепортини не стигат.