Снимка: What Car?

Навярно за по-голямо удобство на водачите, автомобилният свят изобрети електронните ключове, които дори не трябва да бъдат доближени до таблото, а просто да са в джоба на собственика на автомобила, за да бъде запалена една кола.

Ала въвеждането на безключовия достъп до автомобилите се оказа улеснение на крадците, които искат да докопат новата ви кола. Колко лесно е да се открадне едно превозно средство, което използва радиосигнал за да бъде отключено? Оказа се безкрайно лесно.

Една от най-големите онлайн платформи, свързани с автомобили - What Car? - провежда тест, който показва, че една нова кола може да бъде открадната за около 10 секунди.

В теста участват Audi TT RS, DS 3 Crossback, Land Rover Discovery Sport TD4, BMW X3, Ford Fiesta 1.0 Ecoboost и Mercedes A-class A220. Експертите използват технологията, която автоджамбазите използват и измерват, колко време им е нужно да влязат в колата, да я запалят и да си тръгнат с нея. 

Според резултатите Audi TT RS, както и DS 3 Crossback могат да бъдат откраднати за по-малко от 10 секунди. Land Rover Discovery SD6 306 се предава след 20 секунди, а неговият събрат Land Rover Discovery Sport TD4 - за 30 секунди. Мерцедесът бива запален след 50 секунди, а най-издръжливи се оказват BMW X3 и Ford Fiesta, за които е нужна цяла минута.

От началото на 2019 година по цял свят застрахователните компании бележат скок в кражбите на нови коли. А някои от автомобилните гиганти вече си взимат поука, като Audi например. От компанията VW сътрудничат с полицията, за да подобрят безключовата система. Ако клиентът пожелане, в повечето случаи системата може да бъде изключена преди да бъде закупена колата.

Много коли са откраднати без ключа да е в близост до автомобила. Но как става това? Крадците често работят на групи. Един от тях е близо до превозното средство, а другият - до къщата, в която се намира ключа. Със специални устройства те засилват сигнала и успяват да заблудят системата, че ключът е близо.

Според полицията пък веднага щом колите бъдат откраднати, те се разглобяват на части.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase