Снимка: Honda
fallback

Японският производител Honda вече обяви официално, че през 2021 г. ще закрие завода си в Суиндън (Великобритания). Обяснението за крайното решение е несигурността около предстоящия Брекзит, реструктуризация и оптимизация на производството, както и преминаване към електрификация на моделната гама.

Сега от компанията обявиха официално, че по същото време ще затворят и завода си в Турция, което означава и край на производството в Европа. Причините за спирането са подобни, като останалата дейност на Honda в Турция - продажби, импорт, както и дистрибуция на автомобили и мотоциклети, ще се запази.

Заводът в град Гебзе, провинция Коджаели, беше отворен през 1996 г., като годишният му обем е 50 000 автомобила. Сега в него се сглобява седанът Honda Civic, като обемът на производство е сравнително малък - 38 000 бройки на година. В предприятието работят 770 човека.

Решението за закриване на завода е свързано най-вече с кризата в икономиката на Турция. През 2018 г. продажбите на нови коли в страната паднаха с 35% - до 612 607 бройки. За януари тази година спадът е с 59%, като при Honda търсенето е паднало с 40%.

От компанията отричат решението им за оттегляне от Европа да е пряко свързано с Брекзит и с проблемите в турската икономика. И твърдят, че искат да съсредоточат производството си в Китай, Япония и САЩ, където се очаква по-голямо търсене.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Авто Джамбаз Курназ

преди 5 години

Никой нормален не кара чисто нова Хонда тука идват след мин. 10 години тестове по германските аутобани за да сме сигурни, че нема скри дефек и всичко е здраво.При това тестваме вашия автомобил напълно безплатно с доброволци -германски пенсионери 37 набор.....

24

Ач

преди 5 години

Абе хората купуват 612 хиляди нови коли на година при криза.Хонда си го казаха одавна махат се от региона на цяла Европа.Хонда сивик е около 45 хилки ...За тия пари си вземаш две европейски коли подобен клас-Сеат,Шкода,Форд....Нашите фенове на хонда карат коли на 20 години и я хвалят все едно е нова.Нова хонда по Бг пътищата с Бг номера не съм виждал

23

ДОЙЧЕ

преди 5 години

Махат се от Европа първо закриха в Англия сега и в Турция.Скъпички са хондите ,а тенекиите им са меки .Предпочитам Шкода или Ауди на теа пари.

fallback