Снимка: Tesla

Норвежците продължават да се отказват от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене, като предпочитат да купуват "зелени" модели. Това сочат данните от Норвежката пътна агенция, която анализира продажбите на нови коли през март.

Оказва се, че за третия месец на годината продажбите на електромобили превъзхождат тези на бензинови и дизелови коли, като дялът им достига 58%. Това е рекорден показател за скандинавската държава, като той се обяснява до голяма степен с излизането на Tesla Model 3 на местния пазар.

Друг основен факт е намерението на властите да забранят продажбата на стандартния автомобили през 2025 г. Популярността на превозните средства на ток се дължи и на икономическите стимули. Електромобилите в Норвегия са освободени от данъци и страната влиза в Топ 3 по продажби на такъв тип леки коли в световен мащаб. Преди нея са само Китай и САЩ.

Освен Tesla отлично на местния пазар се представя и Nissan, чийто модел Leaf също е много търсен от норвежците. Експертите очакват и през следващите месеци тази тенденция да се запази.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase