Снимка: Reuters
fallback

Американският производител Ford предприема поредната крачка за реорганизация на бизнеса си в Европа, като затваря два от заводите си в Русия и прекратява продажбите на леки автомобили в страната. Единствено фабриката в Елабуг ще продължи дейността си по производството на товарния ван Transit, но тя ще бъде прехвърлена под контрола на местната компания Sollers.

Решението на компанията е продиктувано от новата бизнес-стратегия на марката, чиято цел е намаляване на разходите и съответно повишаване на приходите. Вицепремиерът на Русия - Дмитрий Козак, потвърди официално намеренията на Ford, като посочи уточни, че причината за тях е чисто икономическа.

В момента в Русия се сглобяват леки коли на Ford в два завода. Във Всеволожск се произвеждат Focus и Mondeo, в Набережние Челни - EcoSport и Fiesta. През 2018 г. марката е продала на местния пазар 53 234 автомобила, което е с 6% повече от резултата за предишнана година.

Преди година Ford обяви, че ще се откаже от повечето седани и хечбеци в гамата си в полза на пикапите и кросоуърите. До 2023 г. около 90% от моделите на марката трябва да бъдат от тези класове, както и от лекотоварни модели. От леките коли ще "оцелеят" единствено Mustang и Focus Active.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Secondigliano

преди 5 години

До Анонимен 22Но ти си собственик на магазина, нали? Не виждам кой ще дава 1100 нето на касиер в магазин. Отдолу човека го каза. Човечеството като цяло обеднява, въпреки технологичния прогрес. Лакомията и алчността са голямо нещо.

77

Анонимен

преди 5 години

Пупи късото сега ще затвори заводите в САЩ на ЗИЛ, КАМАЗ и ЙОТАФОН. Да ги видим американците какво ще правят. Който се смее последен..., слепи ги ражда.

76

Тошко

преди 5 години

До Бонобо. Прав си, само в твойта и на 90% от българите в главите ви е капитализъм и комунизъм. Хората по света и в Русия си живеят живота и се развиват, а тук 30 г след 89-та година си говорим за комунисти и капиталист. Не им бери грижата на руснаците кво искат и кво могат да карат и как живеят, що то Русия ще пребъде, ама ние в тоя *** дето сме, нз докога ще я караме

fallback