Снимка: Булфото, архив
fallback

Само 23% от  шофьорите, които имат нужда от винетки са успели да си я купят в началото на 2019 година. 15 на сто са опитали, но не успели да се справят със системата, а цели 53% от шофьорите въобще не са правили опит да се сдобият с новия електронен документ, защото техните винетки още не са изтекли.

Това сочат данните от проучване на социологичестата агенция АФИС.

Oще по темата

Изненадващо се оказва, че хората не обвиняват за хаоса с електроните винетки само АПИ, ами смятат, че отговорността за това носи и правителството.

12 на сто винят кабинета, 17% - АПИ, 19% фирмата изпълнител, а цели 39 на сто всички изброени дотук.

Шофьорите са 55 на сто от пълнолетните българи, което прави 3,250 хил. души. О тях повече от половината твърдят, че карат кола всекидневно, а всеки четвърти – няколко пъти седмично.

Данните показват, че мъжете-шофьори са двойно повече от жените, както и че столичани по-често се придвижват с колите си, отколкото жителите на останалите населени места.

Най-голям дял имат шофьорите между 30 и 60 години. Работещите, независимо от социалния статус, много по-често сядат зад волана в сравнение със студентите и особено в сравнение с пенсионерите.

56 на сто от домакинствата имат по една кола, а 13,4% и повече. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства. Това означава, че почти всеки ден по пътищата у нас се разминават около 2,5 млн. души с колите си.

Около една четвърт от тях шофират само в рамките на населените места, в които живеят, тъй че те не са засегнати от кризата с винетките.

Според анкетираните обаче пътната мрежа не е в добро състояние.

На пряк въпрос: "Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?", 22 на сто отговарят "Всекидневно", а други 23 на сто – "Почти всеки ден".

43 на сто пък декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

Виновени, винени - наздраве!

23

Айде бе

преди 5 години

Е как не са успяли? Аз как успях от първия път? Нито хаос имаше нито проблем при закупуването. Това, че някой е неграмотен и не може да си закупи е негов проблем, а не хаос.

22

???

преди 5 години

Цитат: 56 на сто от домакинствата имат по една кола, а 13,4% и повече. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства.*Това едва ли е вярно. Според преброяването от 2011 година, 46% от домакинствата са имали кола, а сега твърдят, че този процент е 69,4%, т.е. увеличение с 50% само за 7 години, което просто не може да бъде. По-вероятното е, малко под половината домакинства в България да имат кола

fallback