Снимка: Булфото, архив

През тази седмица недоволни граждани заплашиха с протести, в социалните мрежи излизаха пост след пост срещу пътната агенция и Столична община заради сложен знак и информация, че от 1 януари ще се изискват винетки за жителите на Нови Искър и Требич.

В четвъртък на Северната тангента и Околовръстния път били поставени знаци за това, че за преминаването по трасетата е задължително да бъде платена пътна такса, въпреки че те са в София и по закон не би трябвало да се изисква винетка.

Хора от района организираха подписка срещу винетките, някои дори заплашиха, че ще блокират пътя. Подали са сигнал и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. В сряда районният кмет на гр. Нови Искър Даниела Райчева информира, че администрацията й не е била уведомена от АПИ за поставянето на пътните знаци.

По-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова е провела разговори с ръководството на пътната агенция за изясняване на проблема.

Още по темата
Вчера обаче се оказа, че е станала грешка и новите знаци за винетка, както и маркирането на картата бяха премахнати. От Пътната агенция обясниха, че е станала грешка и допълват категорично, че гражданите на София не трябва купуват винетка, за да се приберат вкъщи.

Въвеждането на електронната винетка от началото на следващата година доведе до увеличаване площта на Столична община, твърди "Монитор". Местната власт в София ще започне изместване на пътните табели, означаващи точно рамките на града, откъдето пътуването на автомобилите задължително трябва да става с винетка.

"Столична община води разговори с Агенция "Пътна инфраструктура“, от там са поели ангажимент, че до всяко населено място на територията на общината хората ще имат достъп с автомобилите, без да заплащат винетка. Същото се отнася и за общинските автобуси", увери Фандъкова.

От пътното ведомство уточниха, че общината ще премести пътните табели на точните места, където е краят на селищната система и там ще бъдат поставени и знаците за ползване на винетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase