Снимка: bgtoll

Само три дни след старта на толсистемата от Агенция "Пътна инфраструктура" засякоха и първите опити за измама.

От АПИ установиха, че в системата са били подавани неверни данни, но заради конфиденциалност конкретните казуси не могат да бъдат обявени.

В доста от случаитe става въпрос за подадена несъществуваща още възможност за конвертиране на хартиена в е-винетка със срок на валидност до края на декември 2019, пишат от "Монитор".

Още по темата

Измами, обаче, няма как да станат, тъй като за всяка подадена информация за трансформиране към електронна винетка, задължително се прави верификация на въведените данни. Така неточности и грешки не могат да бъдат допуснати.

Междувременно се разработва бутон, чрез който на уеб сайта на Националното тол управление - www.bgtoll.bg, всеки ще може да провери дали хартиеният винетен стикер на автомобила му е преобразуван в електронна винетка.

От агенцията напомнят, че преобразуването към е-винетка е препоръчително. Потребителите на платената пътна мрежа с неконвертирани валидни хартиени винетки няма да бъдат глобявани. Без значение дали хартиеният винетен стикер е преобразуван, той трябва да остане на предното стъкло на автомобила до изтичане на неговата валидност.

До момента са подадени над 16 000 заявления за конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка. За първите 4 дни от началото на продажбата на електронни винетки са купени 786 е-винетки за 78 627 лева.

Всички подадени заявки за конвертиране към е-винетка ще бъдат отразени в системата своевременно, за да бъдат избегнати неудобства за шофьорите след настъпването на Новата година, когато влиза в сила новата е-винетка.

Въпреки това, обаче, остава куриозната ситуация, при която само три дни след старта на толсистемата вече съществуват и първите опити тя да бъде измамена. Българска му работа... биха казали някои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase