Снимка: Reuters
fallback

Информационна нота от името на българската, полската и словашката делегации в Съвета на Европа представи екоминистър Нено Димов в Люксембург.

Идеята е, да се предприемат превантивни мерки срещу очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението.

Това е много вероятно да се случи след налагането на забрана за използването на коли с дизелови двигатели в някои европейски градове, заради високите им вредни емисии. Нашествието на подобни возила, предимно в Източна и Южна Европа, ще предизвика още по-голямо замърсяване на въздуха в държавите от този регион.

Oще по темата

"Темата за двойните стандарти в първоначалния си обхват се отнасяше само до качеството и стандартите на хранителните продукти. Притеснение буди обстоятелството, че този подход намира отражение и в други области, които също имат пряко отношение както към здравето на хората, така и към околната среда", заяви министър Димов пред колегите си от Съвета.

Според него, проблемът не може да се реши със забрана, защото противоречи на свободното движение на стоки.

Димов смята, че "прагматичният подход изисква онзи, който изкривява пазара, да поеме отговорността за това. Това означава държавите, които въвеждат забрани на старите дизели, да не могат да изнасят коли, които не отговарят на определени стандарти".

Инициативата е подкрепена също от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 5 години

Докато пушите цигари, въобще не ми се оплаквайте от колите!

57

Анонимен

преди 5 години

Литър олио - 1,68Литър нафта - 2-50

56

Мнение

преди 5 години

НАПРОТИВ!!!Искаме внос на стари дизели, защото кой нов дизел може да върви безпроблемно с олио и старо двигателно масло? Знаете ли колко евтино ми излиза да пътувам с олио? И отзад мирише на пържени картофки и нищо не замърсява. Не искам нова и луксозна кола, не искам лукс - ИСКАМ ДА МИ Е ЕВТИНО!!! Затова живея тук - и ако стане скъпо ще се махам някъде където е евтино!!!

fallback