Снимка: Reuters

Всеки собственик на автомобила да плаща данък в зависимост от времето, което е прекарал на пътя. Такова предложение правят американски и германски експерти, като според тях това ще доведе от намаляване на задръстванията в градовете и ще подобри екологичната обстановка.

Авторите на проекта са пресметнали, че годишно задръстванията в САЩ, Германия и Великобритания носят общи загуби от 461 млрд. долара.

Учените са на мнение, че този проблем няма да бъде решен със строителство на нови пътища или с интелектуални системи за навигация, а с внедряването на нова система за данъци на превозните средства.

В случая ще бъде използван динамичен модел на ценообразуване. Експертите са на мнение, че за реализация на идеята им не е нужно допълнително оборудване, тъй като ще се разчита на вече същетвуващи навигационни системи. Едиствено към тях ще трябва да се добави информация в реално време за стойността на пътуване през един или друг пътен участък, в зависимост от това колко е натоварен той.

Например, шофьор, който се прибира у дома след работа, има два възможни маршрута пред себе си, но единият от тях е по-натоварен. Ако той все пак избере да остане в задръстването, съответно ще плаща повече. Така системата ще увеличи пропускателната способност на пътищата, като регулира трафиса, а икономисаните от задръствания пари ще бъдат инвестирани в инфраструктура, а също така и в намаляване на данъка на петролните продукти.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Коментари Напиши коментар

49

Мнение

преди 9 месеца

Браво! Вместо държавата да плаща на попадналите в задръстване шофьори за причиненото неудобство......

48

Тъпанар

преди 9 месеца

До 49
Извинявай, ама от всички прочетени коментари, се оказва че най-големият ревльо си ти. Ако имаш да казваш нещо по същество - давай! Ако не - знаеш там - майки, сестри и прочее ненужни креатури, които се водят за твои създатели!

47

Анонимен

преди 9 месеца

Половината коментари са на някакви ревльовци - ГРОБ, Бански суджук, Фандъкова, Столицата... Дори не са прочели, че идеята е на учени от САЩ, Великобритания и Германия. Вместо да циврите, вземете измислете нещо полезно. Не за всички, за вас самите.