Снимка: архив Reuters
fallback

Продажбите на електромобили и хибриди в целия свят са са увеличили с 54% през 2017 г. до 3 700 000 бройки, обяви Международната агенция по енергетика (МАЕ). Според прогнозния сценарий за развитието на пазара тя прогнозира, че до 2030 г. броят им ще се увеличи на 125 милиона.

Лидер по количество продажби на такива автомобили е Китай, където миналата година са били реализирани 580 000, което представлява 50% от глобалния пазар. Делът им в страната обаче все още е доста нисък - 2,2% от всички автомобили. Ръстът спрямо 2016 г. в Китай е достингал 72%.

Второ място заемат САЩ с 280 000 продадени електромобили и хибриди. МАЕ отбелязва, че по отношения на пазарния дял на електрическите спрямо останалите видове превозни средства най-голям е той в Норвегия, където 4 на всеки 10 коли са оборудвани с електромотор. Следват Исландия с дял от 12% и Швеция с 6%.

Властите в много страни внедряват програми, които предвиждат постепенно отказване от автомобилите с дизелови двигатели. От своя страна, производителите на електрически коли получават финансова подкрепа от държавата и данъчни облекчения.

При такива условия глобалният пазар на електрически автомобили ще нараства с около една четвърт всяка година, прогнозира МАЕ. По този начин до 2030 г. ще има най-малко 125 000 000 "зелени" автомобила по пътищата. В най-оптимистичната прогноза е посочена цифрата от 220 000 000 електрически автомобила.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Пешо

преди 5 години

Колко мегавата са необходими за зареждането, ежедневно, на всички тези електромобили??? От къде идва електроенергията? Идва предимо от ТЕЦ-ове на въглища.... Мнооого екологично, чудесно! 2K

19

ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА

преди 5 години

А как стой въпроса с тежкотоварните камиони.Нещо трудно си представям камион с бруто тегло 60 тона да е електромобил,а има и по-тежки.Може и най-обикновен 30-40 тонен камион, говоря за бруто тегло или пък обикновен бетоновоз

18

Опасни евростандарти

преди 5 години

Застрашени са всички домашни животни и птици.Наркоманите на власт в Брюксел чрез нагло престъпни Евростандарти принудиха бизнеса д а внедри тежко вредни дигитално терористични средства с които могат д а разболяват целенасочени вкл със AIDS милиони птици,крави,прасенца,хора ..През 2012 в Одеса и Киев засякохме извънземни зародиши в яйца по евростандарт..През 2014 може д а видите обсебени от извънземни масови убиици как убиват в Сирия и Украйна

fallback