Снимкa: Vegamálun GÍH
fallback

Оптическите илюзии не са нещо ново и се използват от художници и артисти по целия свят от десетилетия. Управата на един малък град в Исландия обаче, реши да използва артистичния подход за нещо практично и полезно за обществото.

Преди броени дни в малкото рибарско градче Исафьордюр беше нарисувана първата в света триизмерна пешеходна пътека, с която властите се надяват да забавят трафика на една от тесните улици в града.

Използвайки стандартни за художниците техники, авторите са успели да накарат белите ленти да изпъкнат, създавайки илюзията, че се намират над асфалта, което пък от своя страна да накара шофьорите да добият представата, че ще се ударят в преграда. Пешеходците пък сякаш ходят върху бели блокчета във въздуха от едната до другата страна на улицата.

В крайна сметка визуалният ефект е впечатляващ и със сигурност ефективен, тъй като илюзията дори се променя според ъгъла, от който се гледа "зебрата". От въздуха белите ленти изглеждат като изправени бетонни блокове, а от нивото на улицата белите ленти изглеждат като продълговати блокчета, които се реят над асфалта.

Още снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

A при нас са си истински 3D - разместени павета и т.н. Така че няма да ни настигнат скоро...

16

До гущерка

преди 6 години

Сина ти преди да ритне камбаната ни лankaше в двора на 81-во за пакетче дъвки, а най много радваше ockoтялите жaaraлотурци

15

о/о

преди 6 години

До ГЕНЕРАЛ ЗЕЛЕН ГУЩЕРа бе зелено влечуго,рептил, кога стана генерал бе.

fallback