Снимка: Reuters

Задължителни квоти за производство и продажба на електромобили и транспортни средства с ниски нива на вредни емисии най-вероятно ще влязат в сила от 2025 г. Те ще засегнат всички производители, предлагащи автомобили в Европа, съобщава изданието Handesblatt, което се позовава на свои източници в Европейската комисия.

Към момента подобно мярка все още се обсъжда в Брюксел, но се очаква да бъде приета рано или късно. Предложението е на ЕК, а целта е ясна – ускоряване на процеса по спиране на производството на транспортни средства с двигатели с вътрешно горене и преминаването към електромобили.

По информация на изданието, идеята за въвеждане на задължителните квоти ще бъде представена в края на годината. Тя ще стане част от нов пакет мерки за "развитието на мобилност, щадяща климата", които ЕК има намерение да предложи за одобряване.

Освен квоти да производителите, в пакета мерки ще бъдат включени и още по-сериозни норми за вредните емисии, изхвърляни от автомобилите. Идеята обаче засега среща сериозна съпротива от страна на представителите на отрасъла в Германия.

"Ние считаме, че въвеждането на подобни принципи е огромна грешка, тъй като производството на електромобили зависи от огромен брой фактори. Сред тях има и такива, на които автомобилните концерни не могат да повлияят по никакъв начин", коментираха от асоциацията на автомобилните производители в Германия.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase