Епичната история около една от най-амбициозните китайски разработките през последните години - автобусът-платформа TEB (Transit Elevated Bus), завърши с огромен скандал. Полицията в Пекин обяви, че е арестувала 32-ма души, които са набирали незаконно средства за финансиране на проекта. На свой ред той вече е определян не като "революция", както беше при представянето му, а като "мошеничеството на века" и "национален позор", съобщава Shanghaiist.

Идеята беше да се създаде огромно превозно средство, придвижващо се на релси. Неговият салон се намира на височина от 2 метра, за да може отдолу да преминават двe редици автомобили. Според създателите на превозното средство, то ще бъде по-удобно от всички познати до момента видове обществен транспорт.

Машината трябваше да побира около 1200 души, като нейните изпитания стартираха през август миналата година на специално отделен участът от път в град Цинхуандао, провинция Хейбей. В присъствието на журналисти и пътници, които бяха настанени в салона, TEB дори успя да измине няколкостотин метра, след което беше обявен за сензация.

Това явно впечатли инвеститорите и фирмата Huaying Kailai, която е собственик на компанията TEB Tech, набързо успя да привлече огромни средства от доверчиви спонсори. Само че 4 месеца по-късно готовата машина бе намерена изоставена в хангар, в който събираше ръжда. Представителите на TEB Tech така и не се появиха на мястото, което предизвика подозрения и полицията стартира разследване.

В крайна сметка се оказа, че от събраните над 1 млрд. юани (около 147 млн. щатски долара) за проекта са похарчени едва 200 млн. юана. По-голямата част от 70-те инвеститори в TEB си поискаха парите от Huaying Kailaiу, чийто президент и създател Бай Жимин също е сред задържаните.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase