Снимка: АвтоВАЗ

Най-големият руски производител на автомобили – компанията АвтоВАЗ, отбеляза 50-годишнината от създаването си с две специални модификации - на седана Lada Vesta и хечбека XRay.

Машините ще бъдат произведени в ограничен тираж от по 500 бройки, като в основата им са топ-версии на двата модела. Те има специално оформление както на екстериора, така и на салона. Автомобилите ще бъдат в специален оранжево-червен цвят, като част от елементите – покрива, корпусите на огледалата и стойките на вратите са боясидани в черно.

Специалните седан и хечбек ще се отличават и по 16-цоловите джанти, както и по емблемите с цифра 50 на багажника и на задните стойки. За интериора е използвана алкантара, като на облегалките на предните седалки също се вижда цифрата 50. Всеки един от автомобилите ще има и табелка с индивидуалния му номер, която ще бъде поставена на волана.

За юбилейните Vesta и XRay е предвиден един и същ мотор – 1,6-литров бензинов, развиващ 106 к.с. Той може да работи както с 5-степенна механична скоростна кутия, така и с роботизирана трансмикия, производство на АвтоВАЗ.

Всеки един от купувачите на двата автомобила ще поучи сертификат, че колата му принадлежи към специалната серия.

Специалната Lada Vesta ще струва 735 000 рубли (10 200 евро) с механична кутия и 760 000 (10 460 евро) с автомат. При XRay цените са съответно 799 000 рубли (11 000 евро) и 829 000 (11 200 евро).

Още снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase