Така изглежда най-новата версия на Samara. Снимка: Lada

Производството на руската Lada Samara, ръбестия хечбек с предно предаване, пуснат на пазара през 1984 година, най-накрая е спряно, съобщи руското електронно издание Газета, цитирано от БТА.

Общо 5 427 000 автомобила, кръстени на приток на река Волга, са напуснали поточната линия до края на декември 2013 година. През последната година Samara, която се произвежда в завода на Автоваз, притежаван от Renault, в Толиати, е била пожелана от едва 60 000 клиенти в Русия и бившите съветски републики.

Именно слабото търсене е причината за спирането от производство. Запасите при дилърите са обаче достатъчни, за да се задоволи търсенето до края на годината, става ясно от информацията.

Lada Samara вече има заместник - седанът Granta, който е на пазара от 2011 година и отговаря на съвременните мерки за безопасност.

Samara бе базов автомобил, лишен от модерни технологии, включително въздушни възглавници и електронна стабилизираща система. Произвеждана е във варианти с три, четири и пет врати. Двигателите са разработени с помощта на спортната германска марка Porsche, но въпреки това не се отличават с нищо специално.

Прекратяването на производството на Samara е част от стратегията на Автоваз за модернизиране на предлаганите автомобили и поетапно спиране всички стари модели.

Още за автомобилите на Lada вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase