Легендарната лимузина окончателно се спира от производство. Снимка: Maybach

Германският автомобилен концерн Daimler официално обяви, че спира производството на автомобили под марката Maybach. Слуховете за подобно нещо се носят от доста време, а през миналата година шефовете на  Daimler AG обявиха бъдещето закриване на бранда.

Официалното обяснение бе: "По-добре да се закрие компания, която носи финансови загуби, отколкото да се поддържа марка с неясно бъдеще, която не може да реализира продажби на очакваното ниво".

През миналата година Maybach е продал едва 157 лимузини в цял свят. А шефът на Daimler Дитер Цетче бе обявил, че прагът на рентабилност на марката е 900 коли на година.

От концерна разпространиха сред дилърите си нова ценова листа, в която се съобщава, че 5 модела Maybach - 2012 година, са свалени от производство и вече ще се предлагат само автомобили от миналата година.

 
Още през април компанията обяви намаления от близо $100 000 за седаните 57 и 62. Като се има предвид, че цената им е от около $400 000, то отстъпката е повече от сериозна.

От Daimler се опитаха да спасят марката, като водиха преговори с Aston Martin, откъдето имаха интерес към Maybach.

 
Англичаните бяха готови да поемат разработването и производството на нов модел, като в замяна трябваше да получат платформи, двигатели и трансмисии от Daimler, но споразумението пропадна.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase