Част от компонентите на Johnson Controls, създадени от наши специалисти. Снимка: Automedia.bg
fallback

В началото на тази година България сбъдна една своя съкровена мечта (за пореден път) - да произвежда автомобили. Колите не са български, а китайски - на автогиганта Great Wall, но пък са достъпни и най-важното - сглобяват ги наши специалисти, на наша територия.

Малко известен обаче е факта, че в България се създават и редица компоненти за световноизвестни марки като BMW, Audi, VW, Ford, Mercedes-Benz, Opel, Skoda, Renault, Smart и др.

Компанията Johnson Controls например има развоен център в София, който вече 10 години създава електроника за автомобилите на марки като BMW, Ford, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault и Smart. Става дума за високотехнологични разработки, създадени от български специалисти, като инструментални табла, дисплеи, "head-up” дисплеи и други интериорни електронни продукти.

Най-новите разработки на българските автомобилни инженери и програмисти на софтуер за вградени системи от Johnson Controls бяха представени в Европейската нощ на музеите тази събота в Националния политехнически музей, като те ще останат част от постоянната експозиция в музея.

В Русе пък се произвеждат части за двигателите на марки като Renault, Dacia, Audi и BMW, а в другия край на България - Смолян, произвеждаме осветителни и електронни системи за автомобилите на Audi, Suzuki, BMW, Skoda, VW и други световноизвестни марки.

В софийското село Мусачево вече няколко месеца работи фабриката на южноафриканския производител на кожени елементи за автомобилната индустрия ALC, в която се шият кожени тапицерии за моделите Серия 5 и Серия 7 на BMW.

В България не само създаваме компоненти за световноизвестни марки автомобили, но и произвеждаме машини, които работят във фабриките на марки като VW и Audi.

Машините, произведени в завод "Илинден", се използват и за производството на детайли за водещи автомобилни компании като VW, Audi, GM, Ford, Peugeot, Citroen, Harley Davidson и др.

Още снимки на създадените в България компоненти вижте в Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 11 години

Точно заради тоя негативизъм сме толкова зле, вместо да вземем да се зарадваме, че нещо хубаво се случва, произвеждат се български коли, само се търсят кусури.

56

радо

преди 11 години

Имаме готовността да произвеждаме много компоненти за износ, въпросът е, че никой не ни взема насериозно. В автомобилния завод са инвестирани средства, отворили са се работни места, раздвижва се региона, не виждам просто къде има място за негативни коментари.

55

гмл

преди 11 години

Хората са го написали даже НАЙ-важното е, че колите са достъпни и се правят от наши специалисти на наша територия! Всякакви безмислени коментари са излишни просто.

fallback