Снимка: AutoMedia.bg
fallback

Всички държавни служители в Китай са длъжни да се возят само на автомобили на местни компании. Целта е да се стимулира допълнително производството на коли в страната.

Министерството на промишлеността и информационните технологии на азиатската държава публикува списък от 412 модела, които ще бъдат закупени за местните чиновници, като сред тях няма нито един чуждестранен бранд.

Списъкът ще бъде "отворен" до 9 март, като в него ще могат да се нанасят корекции. Според експертите обаче това няма да промени решението да се помогне на местните производители.

През 2010 г. Китай е похарчил 12.7 млрд. долара за закупуване на служебни коли, които представляват 4.5% от автопарка в страната (при средна цена на автомобил около 25 000 долара).

От 2007 г. досега броят на служебните автомобили е нараснал до 5.2 млн., като 80% от тях са произведени от чужди компании. С най-голяма популярност се ползват моделите на Volkswagen, General Motors и Toyota Motor.

Веднага след публикуването на списъка акциите на борсата на водещите китайски производители скочиха - тези на Dongfeng Automobile с 10%, на FAW с 4,9%, а наGreat Wall Motor с 3,6%.

Още автомобилни новини вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Hristov1984

преди 12 години

90% от населението ни никога няма да се научи, че евтиното накрая излиза скъпо.

35

Hristov1984

преди 12 години

Не, мерси, предпочитам по- стара но преминала успешно краш-тестовете кола, отколкото имитация на такава. Не ми харесва идеята да седя върху бомба със закъснител.

34

Анонимен

преди 12 години

За 16 000 лева, по хубава няма да намериш. Който има повече пари естествено ще кара по-скъпи и сигурни коли.

fallback