Снимка: Pixabay

През последните няколко години Абу Даби се превърна в притегателно място за най-богатите хора в света. Техният брой скоро може да бъде увеличен от британските богаташи, които търсят убежище за своите активи.

Според запознати финансовият център на емирството получава множество запитвания от Обединеното кралство, където управляващите консерватори отмениха преференциалния данъчен режим за лица, които не са регистрирани в страната. Опозиционната Лейбъристка партия обеща да отиде още по-далеч, ако спечели очаквано изборите, насрочени за 4 юли.

Свободната зона на Абу Даби - Abu Dhabi Global Market - вече работи по пакет от стимули, включително подкрепа за начина на живот и визи, за да привлече професионалисти в областта на финансите, съобщи Bloomberg News.

През последните седмици представители са провели срещи в Лондон с някои от тези лица, твърдят запознати, които отказват да назоват имената си, тъй като информацията е поверителна. Абу Даби не се стреми да привлича единствено лица, които не са данъчно задължени, а целта е да се обяснят ползите от преместването на по-широк кръг заможни британски граждани, казва един от хората.

„Абу Даби продължава да привлича лица с висока нетна стойност от цял свят“, заяви говорител на свободната зона. „ADGM е разработил стабилна регулаторна рамка и екосистема с прогресивни разпоредби, основани на прякото прилагане на английското обичайно право, което допълнително засилва привлекателността на столицата на ОАЕ.“

Информацията на емирството идва, след като канцлерът на Обединеното кралство Джереми Хънт очерта плановете си за преразглеждане на системата за преференциално данъчно третиране на нерезиденти - богати чужденци, живеещи в страната, известни още като „non-doms“. Лейбъристът Киър Стармър обеща да затвори допълнителни „вратички“.

Абу Даби вече е популярен сред милиардерите. Много от тях са привлечени от предпазните мерки на града за ограждане на активите от чуждестранни юрисдикции, от неговите държавни инвестиционни фондове, които контролират над 1,5 трилиона долара, както и от мрежата от договори за избягване на двойното данъчно облагане на Обединените арабски емирства.

Най-богатият човек в криптовалутата Чангпенг „CZ“ Джао, индийското семейство Адани, милиардерът от хеджфонд Рей Далио и руският стоманодобивен магнат Владимир Лисин са сред десетките лица с висока нетна стойност, които са създали дружества със специална цел там, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Други предимства като необлагаем доход, слънчево време и часова зона, която позволява на работниците да работят в Азия, Европа и САЩ, също помагат на града и съседния Дубай да привличат хора и фирми от Лондон, Хонконг и Сингапур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase