Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората разбират, че трябва да се насочим към климатична неутралност, защото трябва да гарантираме, че на планетата ще могат да живеят и поколенията след нас. Мисля, че има консенсус около това, че Европа трябва да бъде климатично неутрален континент през 2050 г. Това заяви Марош Шефчович, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, по време на събитието "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа".

Шефчович се включи в дискусията онлайн.

В Европа осъзнаваме, че континентът ни се затопля много бързо и бедствията са повече. Взимаме превантивни мерки, но не е достатъчно, каза още Шефчович.

Той подчерта, че природните бедствия отнемат живота на хора и причиняват сериозни имуществени щети. Шефчович беше категоричен, че прекият ефект от климатичните промени върху индустрията и домакинствата се вижда ясно. Като друго предизвикателство той посочи това, че няма да могат да се отглеждат различни земеделски култури заради засушаването и затоплянето.

Там, където трябва да проявим повече емпатия, да има повече взаимодействие с гражданите, е как ще приложим на практика Зеленият пакт, който е най-всеобхватната правна рамка, коментира Шефчович. Той потвърди амбициозните цели през следващите години до 2050 г., като добави, че сега трябва да се разглеждат нещата от гледна точка на това как целите ще се  реализират.

По думите му един от въпросите, върху които следва да се мисли, засяга разрешителните за изграждане на атомна електрическа централа, за да не се чака с години, защото в противен случай няма да се извърши промяната така, както се очаква.

Никой не оспорва, че Зеленият пакт е мащабна законодателна рамка, но трябва да гарантираме съчетаването със съответното финансиране, за да бъдат мерките привлекателни, отбеляза още изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия. По думите му това е важно, за да се ангажира бизнесът не само в усилията за опазването на околната среда, но и защото това ще доведе до генериране на приходи. Банките ще използват различни лостове за подкрепа на финансирането, за справяне с трудностите в сектори в технологичните пробиви като малките модулни реактори, коментира Шефчович. Силно поддържам създаването на т.нар. трансатлантически пазар за чисти технологии, добави той.

За да бъдем конкурентоспособни, трябва да се концентрираме върху произвеждането на батерии, електрически автомобили, изкуствен интелект, интелигентни електропреносни системи, защото през 2050 г. ще трябва да пренасяме 3,5 пъти повече електроенергия, коментира също той. В изказването си той посочи, че голямата индустриална революция трябва да се направи така, че тя да подкрепи гражданите.

Развитието е много бързо, има огромни промени и трябва да гарантираме, че имаме подкрепа и разбиране от тези, които ще бъдат най-засегнати от измененията на климата, каза той. Индустрията преминава през трудна революция, отбеляза също Шефчович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase