Снимка: архив Reuters
fallback

Домакинствата, които искат да свържат домовете си с централно газифицирани квартали в големите градове, могат да ползват държавна субсидия, която да покрива до 50% от разходите им.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред четвъртия Международен екологичен конгрес, който се проведе днес в София.

Средствата за газификацията се отпускат от Международния фонд "Козлодуй", като бюджетът за пилотната програма е в размер на 10 млн. евро.

Целта на кабинета е да засили насърченията за гражданите и бизнеса, които да започнат по-активно да инвестират в енергийна ефективност, чиято възвращаемост е в пъти по-висока от всяка друга инвестиция, посочи още Добрев.

Той припомни, че газифицираните домакинства в момента съставляват едва 3% от жилищата в страната, а по план до 2020 г. техният дял трябва да достигне 30%.

Пилотният проект е насочен към всички големи градове със завишена замърсеност на въздуха, като целта е хората да заменят отоплението на твърдо гориво с природен газ, поясни и министърът на околната среда Нона Караджова.

Разходите за прокарване на инсталациите от централния газопровод до самите домове на хората излизат между 5 и 6 хиляди лева и понеже за повечето домакинства това е непосилно, държавата ще поема между 2 500 и 3 хиляди лева, обясни Караджова.

Тя поясни, че конкретната сума още се обсъжда и скоро ще бъде обявена скоро на страницата на министерството.

Документите за кандидатстване ще бъдат опростени, така че хората да не бъдат затруднявани с проектите си. Субсидиите ще бъдат възстановявани на хората едва след като инсталациите са прокарани и с платените първи три месечни сметки те докажат, че ползват синьото гориво за отопление, обясни още министър Караджова.

Пилотният проект е малка част от цялостната програма на министерството на икономиката за предоставяне на нов финансов ресурс за насърчаването на инвестициите в енергийна ефективност, поясни министър Делян Добрев.
Само през тази година държавата и бизнесът ще разчитат на субсидии за близо 1,5 млрд. лв., които ще бъдат отпуснати по различни мерки от оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, фонд „Козлодуй“ и др.

По груби разчети възвращаемостта от тези инвестиции достигат 20% годишно, така че годишно държавата и бизнесът ще реализират по 300 млн. лв. възвращаемост, поясни още енергийният министър.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Бай мангал

преди 12 години

Ние се топлим на въглища като напълня котлето до горе и правя горно горене. Цял ден гори до другата сутрин още има червени въглени в котлето. Има няма ток или газ у нас е винаги топло. Ползвам само Донецки въглища. Хем ефтино хем топло. Всички други са кокошкари ама то зависи от управляващите те ги командорят.

30

от газоанализатора

преди 12 години

*** баджанаков Не ЧЕ НЕЩО ама да ти кажа че цяла зима съм на ток 3 стаен апартамент е не съм платил по-вече от 170 лева. а па тоя газ си го заври в ануса и си запали цигара след 30 мин. три телевизора имам и компютри работещи денонощно е кво ще кажеш газобаджанак ние не ядем доматите с колците явно си от газовите кръвожадни компаний при 600 долара на кубик когато русия ни го продава за 330 долара ама никога няма да се включа!

29

Баджанака

преди 12 години

Не че нещо,ама ако за хладилник,телевизор и осветление са платили 75лв.ток,то колко ли щяха да платят,ако се отопляваха,къпеха и готвеха на ток?

fallback