Снимка: Булфото

Соя е открита в три от пробите на подправки, изпратени от родната ветеринарна служба за изследване в Германия.

Наличието на следи от соя е установено в мерудии, влагани в продуктите на фирма “Сами М” и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев”.

Това изключва възможността тя да е влагана умишлено, тъй като съдържанието е под 0,7%, обявиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Още по темата

По решение на министър Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани заради наличието на следи от соя в продуктите им.

Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК.

В края на миналата седмица германските лаборатории в Хамбург и Мюнхен обявиха, че в колбасите по стандарт "Стара планина" на четирите български фирми (КЕН – Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев – Враца, Унимес – Монтана), обвинени, че са нарушили стандарта, не са открили соя в продуктите им.

Преди половин месец земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта "Стара планина", който трябва да гарантира, че колбасите, произведени по него, са от чисто месо.

Тогава той се зарече, че веднага ще отнеме лицензите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase