Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелски удар рано сутринта в петък уби най-малко трима журналисти и рани няколко други, докато спяха в къщи за гости, използвани от медиите в Хасбая в Южен Ливан, съобщиха ливанското министерство на здравеопазването и местни медии, цитирани от Ройтерс.

Още по темата
Ударите го превърнаха в най-смъртоносния ден за медиите през годината на военни действия между израелската армия и ливанската милиция Хизбула.

Няма незабавен коментар от Израел, който като цяло отрича да е атакувал умишлено журналисти.

Петима журналисти бяха убити при предишни израелски удари в Ливан по време на конфликта, включително  журналист на Ройтерс Исам Абдалах . Хасбая е град, населен както от мюсюлмани, така и от християни. През последните седмици имаше атаки в покрайнините му, но тази в петък, около 3 часа сутринта (полунощ по Гринуич), беше първата срещу самия град.

"Това е военно престъпление", каза ливанският министър на информацията Зиад Макари. Най-малко 18 журналисти от шест медии, включително Sky News, Al-Jazeera и ливански медии, са отседнали в къщите за гости.

"Чухме самолета да лети много ниско – това ни събуди – и след това чухме двете ракети", каза пред Ройтерс Мухамад Фархат, репортер от ливанското издание Al-Jadeed. Имаше надежди, че убийството на лидера на Хамас Яхя Синвар миналата седмица може да даде възможност за прекратяване на боевете.

Ден по-рано Израел удари офис, използван от Ал Маядин в южните предградия на Бейрут. Здравното министерство на Ливан съобщи, че един човек е бил убит, а други петима, включително дете, са ранени.

Властите в Бейрут казват, че израелската военна кампания е убила повече от 2500 души и е разселила повече от 1,2 милиона души, създавайки хуманитарна криза.

В четвъртък израелски удар уби трима ливански войници, докато се опитваха да евакуират ранени хора от граничното село Ятер, съобщи ливанската армия. Няма коментар от израелската армия.

САЩ казаха, че Израел трябва да предприеме стъпки, за да избегне цивилни жертви и да не застрашава мироопазващите сили на ООН или войските на ливанската армия при атаките си в Газа и Ливан.
Израел, който беше критикуван за обстрела на болници и училища, заяви, че се насочва точно към бойците на Хамас и Хизбула, обвинявайки ги, че използват цивилни като щитове.

Комитетът за защита на журналистите заяви, че към 24 октомври неговите предварителни разследвания показват, че най-малко 128 медийни служители са били убити от началото на войната в Газа, което го прави най-смъртоносният период за журналисти, откакто CPJ започна да събира данни в 1992 г. От тях 123 са палестинци, двама израелци и трима ливанци.

Месец след началото на военната операция на Израел срещу подкрепяната от Иран Хизбула, американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди в Доха, че „това не може да доведе, не трябва да води, до продължителна кампания“.

Блинкен също каза, че се надява Иран да получи съобщението, че по-нататъшните атаки срещу Израел ще изложат собствените му интереси на риск. Израел обеща да отмъсти за иранския ракетен обстрел на 1 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase