Снимка: БГНЕС/ EPA

Външният министър на Турция ще пътува до Джибути следващата седмица, за да присъства на среща на министрите Турция-Африка и да обсъди подобряване на сътрудничеството между Анкара и континента, казаха служители от неговото министерство, пише Ройетерс.

Турция, членка на НАТО, засили присъствието и влиянието си в Африка през последните години, като увеличи търговията почти осем пъти, предостави дипломатическа и военна подкрепа на някои страни и сключи сделки в различни области.

Длъжностните лица, пожелали анонимност, казаха, че срещата в Джибути ще направи оценка на предишна конференция, проведена през 2021 г., и ще обсъди възможни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството.
Срещата ще се проведе на 2-3 ноември и на нея ще присъстват представители на 14 африкански страни, заедно с турския външен министър Хакан Фидан, добавиха официалните лица.

Това идва на фона на усилията на Турция за посредничество за разрешаване на спор между Сомалия и Етиопия относно сделка, която Етиопия се съгласи да наеме участък от бреговата ивица от Сомалиленд, и в момент, когато Западна Африка се бори с нарастващия тероризъм.

Длъжностните лица казаха, че посредничеството е било трудно поради липсата на доверие между страните, но че Анкара се надява на добри новини в следващите дни.

Във вторник Турция подписа споразумение за сътрудничество с Нигер в областта на минното дело, след като през юли подписа подобно споразумение за сътрудничество със западноафриканската нация в областта на петрола и газа.

Запитани за споразумението, служителите казаха, че турският орган за изследване и проучване на минерали има три полета за добив на злато в Нигер, защитени от силите за сигурност на Нигер, и планира да започне производство там до края на годината.

Турция се състезава с големи сили като Франция, Русия и Китай за плацдарм в Африка, изграждайки партньорства с няколко нации и предоставяйки въоръжени дронове на Сомалия, Етиопия и други.

Длъжностните лица добавиха още, че предоставянето на отбранително оборудване и военно обучение от страна на Турция има за цел укрепване на „националните способности“ и подкрепа за борбата с тероризма.

„Страните, които са придобили турски дронове, увеличиха наземния си контрол в своите страни“, каза служител, цитирайки удвояването на нивото на контрол на Буркина Фасо над държавата до 65%, използвайки турски дронове.
Във вторник бунтовниците туареги в Мали казаха, че удар с дрон с турски дрон е убил осем души и ранил други 20.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase