Муамар Кадафи. Снимка: БТА
fallback

Ситуацията в столицата на Либия Триполи става все по-сериозна, а силите за сигурност спешно напускат града. По данни на агенциите хора от силите за сигурност участват в грабежи на банки и магазини. Протестиращите подпалват правителствени сгради.

По улиците на Триполи се води истинска война. Както предаде телевизия „Ал Джазира“, според очевидци през изминалата нощ са били подпалени няколко полицейски участъка и сграда на местната власт, нападната е била сграда на телевизията и здание на централната власт.

Телевизията е била ограбена от нападателите, предаде „Ал Арабия“. ВВС обаче твърди, че в понеделник властите са възстановили контрола си по улиците на Триполи.

Международното летище в Триполи също е било завзето от противници на режима, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на CNN Turk. По данни на телевизията пътнически самолет на турските авиолинии, изпратен в либийската столица за евакуация на турските граждани, не е могъл да кацне, тъй като аерогарата е под контрола на протестиращите. Самолетът е трябвало да се върне.

Местните жители са започнали да сформират комитети за самоотбрана за защита от мародерите.

По данни на телевизията в Триполи са загинали 61 души при сблъсъците между протестиращите и силите за сигурност.

АП предаде, че цяла нощ е продължила борбата за центъра на града между силите за сигурност и представителите на опозицията.

Свидетели казват, че снайперисти стрелят по протестиращите от покриви на сгради. Из града се движат привърженици на режима на Муамар Кадафи, които стрелят срещу хората и ги мачкат с автомобили.

Oще по темата

Протестите в Либия с искане управляващият вече над 40 години Муамар Кадафи да се оттегли започнаха на 15 февруари. Според Human Rights Watch досега при сблъсъци между демонстрантите и органите на реда са загинали най-малко 233 души, около хиляда са ранените.

По непотвърдени данни армията и полицията в Киренайка – източната част на Либия, масово преминават на страната на протестиращите.

Войниците-дезертьори са около 150, заловените от верните на правителството войски ги чака разстрел, твърдят източници на Ройтерс.

Полицейски участъци са изгорени и разграбени, оръжието е разграбено и е раздадено на разбунтувалите се.

Протестиращите се опитаха да превземат с щурм с помощта на булдозери двореца на Кадафи в Бенгази, който се охранява от верни на лидера на либийската революция части. Войниците са отговорили с танков и артилерийски огън.

Според протестиращи, тъй като режимът не се доверява на собствената си армия, е извикал на помощ наемници от Чад и Зимбабве.

Потвърждения за това няма, макар че опозиционерите показват снимки на пленен в бой чужденец.

Съратници вече са започнали да напускат Кадафи. Вождът на най-голямото либийско племе ал зувай Шалих Фарадж ал Зувай заплаши по телевизия „Ал Джазира“ да спре нефтопроводите, които преминават през територията на Киренайка, ако до ден властите не спрат битката с опозиционери.

Вождът на племето ал варфала, което живее южно от Триполи, Акрам ал Варфали, обяви, че Кадафи вече не е „брат“ на хората от неговото племе и призова диктаторът да напусне страната.

Посланикът на Либия в Арабската лига Абделмонейм ал Хони обяви, че се е присъединил към революцията. Той бил изпратил телеграма в Триполи за оставката си „в знак на протест срещу актовете на репресии и насилието срещу демонстрантите“.

Напуснал е поста си и посланикът на Либия в Китай Хюсейн Садик ал Мусрати, който призовал армията да прекрати насилието, а целия дипломатически корпус да подаде оставка. Примерът му е бил последван от посланика в Индия Али ал Есауи.

Ръководството на Арабската лига поиска да се спре насилието в Либия и се застъпи за исканията на арабските народи за промяна.

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса обяви, че кръвопролитията в Либия трябва да спрат, съобщи Reuters, позовавайки се на египетската осведомителна агенция МЕНА.

„Исканията на арабските народи за реформи, развитие и промяна са легитимни и чувствата на всички арабски нации са обединени в този решителен момент в историята“, заяви Муса.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова властите в страните от Северна Африка и Близкия изток, в които има народни вълнения, да се откажат от използването на сила срещу протестиращите и да обезпечат спазването на основните свободи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 13 години

Този индивид трябва да бяга за да не му качат клипчето с обесването като на Саддам.

125

LIBIEC

преди 13 години

VIVA COLONEL GDAFFI-NAI VELIK OFICER I POLITIK.SMART NA ALKOHOLICI I NARKOMANI KOMANDVANI OT AMERIKANSKI PROVOKATORI.

124

Цивилен

преди 13 години

Този на снимката ми прилича на някой от нашите цивилни комисари на МВР.Те са така облечени в генералска униформа и с такива значки, а уж са цивилни.Не разбирам на кого подражават нашите главни комисари от МВР

fallback