Стотици са убитите и ранените за денонощие в насилието срещу демонстрантите в Либия. Снимка: Reuters

Казармата във втория по големина либийски град Бенгази е преминала под контрола на опозицията, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

Командващият военните обекти, включително казармата и служебните сгради, "явно е преминал на страната на антиправителствените сили".

Така верните на либийския лидер Муамар Кадафи военни подразделения в Бенгази, командвани от неговия син Саади, са лишени от много важен стратегически пункт.

Тъкмо от тази база през последните две денонощия се водеше интензивният обстрел срещу градските квартали, там се намира и щабът на войските, включително елитните подразделения.

Град Бенгази сега почти изцяло е под контрола на опозицията, в нейни ръце е и важният град Бейда, отбелязва Би Би Си.

Почти цялата източна част на страната вече не е под контрола на правителството.

В болницата Ал Джаля в Бенгази през последните часове са докарани десетки трупове. По данни на правозащитната организация "Приятели на човека" стотици са убити и ранени за едно денонощие.

Ожесточени сблъсъци между привърженици и противници на режима на либийския лидер Муамар Кадафи са избухнали тази вечер в центъра на Триполи, съобщи катарската телевизия Ал Джазира.

Стълкновенията, в които участвали няколко хиляди души, станали на Зеления площад в Триполи, където днес трябваше да се състои концерт в подкрепа на Кадафи.

В квартал Гурги силите за сигурност изстреляха сълзотворни гранати, за да разпръснат антиправителствени демонстранти.

Министерството на външните работи на България обмисля евакуация на сънародниците ни от Бенгази и цялата източна част на Либия. Вчера и днес е заседавал кризисният щаб и са били обмислени различни варианти за действия при усложнената обстановка в джамахирията.

На сайта на министерството са качени телефони, на които наши сънародници в Либия можгат да се свързват с посолството ни там.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase