Мохамед ел Барадей. Снимка: БТА

Носителят на Нобелова награда за мир и един от лидерите на египетската опозиция – Мохамед ел Барадей, пристигна в Египет. Той обяви, че е готов да застане начело на страната в преходния период.

Бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия направи това изявление на летището във Виена преди отпътуването си за Кайро, където ще се присъедини към участниците в протестните акции.

Най-малко четирима души бяха убити при тридневните сблъсъци на демонстрантите с полицията. Над хиляда души бяха арестувани, пише ВВС.

Още по темата
"Ако хората пожелаят аз да оглавя страната в преходния период, не мога да ги подведа", заяви Ел Барадей.

По думите му ако египетското правителство продължи да използва сила, това ще доведе само до ръст на насилието.

"Призовавам режима да разбере, че по-добре е да се вслушат (в това, което говорят хората) и да направят това възможно по-скоро, без да използват насилие и да разберат, че е дошло време за промени. Нямат избор", заяви Нобеловият лауреат.

Сблъсъците между полицията и участниците в протестите, станали първоначално в Кайро и Суец, достигнаха и промишления град Исмаилия.

Във вторник в цял Египет се проведе „Ден на гнева“. Организаторите бяха вдъхновени от примера на Тунис, където в началото на януари при мащабни протестни акции беше свален от власт президентът Бен Али.

В Египет тази сутрин няма достъп до интернет, предаде АФП.

В петък, в Деня на гнева, след традиционната петъчна молитва, се очакват големи протести и демонстрации срещу режима на президента Хосни Мубарак.

Първоначално опозицията поддържаше връзка с привържениците си чрез социалните мрежи, но скоро достъпът до Facebook и Twitter в Египет се оказа блокиран.

Междувременно в Тунис бяха извършени промени в правителството. За тях съобщи премиерът Мохамед Гануши в телевизионно изявление. Сменени са министрите на отбраната, на външните и на вътрешните работи.

Промените в кабинета станаха в отговор на непреставащите протести, участниците в които искат да бъдат отстранени от власт приближените на сваления президент Бен Али.

Гануши потвърди, че парламентарни и президентски избори в в страната ще се проведат в рамките на половин година. Той заяви също така, че новото правителство ще работи за провеждане на политически реформи.

По данни на правителството на Тунис от началото на безредиците в страната са загинали 78 мирни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase