Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кървави бунтове обхванаха и Египет. Най-малко три са жертвите след сблъсъци с полицията в деня на протести, организиран в социалните мрежи.

Хиляди египтяни се включиха в демонстрациите, вдъхновени от събитията в Тунис.

В групата във Facebook, в която активисти призоваха хората на „Ден на бунт”, се включиха десетки хиляди.

Във вторник, освен в центъра на Кайро, демонстрации имаше и в други части на града, а техните мащаби изненадаха дори организаторите, пише ВВС.

Тълпата била толкова разгневена, че първоначално полицията отстъпила и позволила събирането на протестиращите пред сградата на парламента.

Хиляди демонстранти останаха на централния площад на града до късно през нощта и обявиха, че ще направят там лагер. Във Facebook беше организирана кампания, за да им бъдат доставени храна и одеяла.

Около 1.00 часа мастно време обаче полицията атакува площада със сълзотворен газ и изтласка протестиращите в околните улици. Съобщава се за бити от полицията.

На зазоряване площадът беше празен, а работници го почистваха под надзора на полицията.

Междувременно Twitter обявиха, че са били блокирани в Египет.

Базираната в Швеция страница Bambuser, която показва видео, запиисано с молибни телефони, също обяви, че е блокирана в Египет.

Демонстрациите са необичайно събитие в Египет, където от 1981 година управлява Хосни Мубарак.

По-рано този месец протести на хората в Тунис свалиха от власт дългогодишния президент.

Египет има подобни социални и политически проблеми като Тунис – поскъпване на храните, висока безработица и обществено недоволство от корупцията във властта.

Населението на Египет обаче е с по-ниско ниво на образование, отколкото в Тунис – броят на неграмотните е по-голям, а хората, използващи интернет, са по-малко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase