Протестите в Сана, Йемен. Снимка: БТА

Хиляди йеменци излязоха по улиците на столицата на страната Сана, като призовават президента Али Абдула Салех, който е на власт от над 30 години, да се оттегли.

Протестиращите скандират антиправителствени лозунги и припомнят, че подобно народно недоволство в Тунис приключи със свалянето от власт на тамошния президент.

Протестите са срещу процъфтяващата в страна корупция и неверния икономически курс.

По думите на самите йеменци младите хора в страната стават все повече, а равнището на живота все по-лош. Затова в създалата се ситуация в бъдеще йеменските младежи не ги очаква нищо добро.

Протестиращите се оплакват също така от липсата на политически свободи. Парламентът се опитва да отмени закон, който ограничава срока на президентските правомощия, в резултат на което президентът Салех може да остане държавен глава пожизнено, пише ВВС.

Али Абдула Салех застава начело на Северен Йемен през 1978 г. и остава на поста до 1990 г., когато северната и южната част на страната се обединяват в Република Йемен.

През 2006 г. той е преизбран за президент.

Преди масовите протести в четвъртък имаше по-малки демонстрации.

В събота стотици студенти от университета в Сана демонстрираха, като призоваха президента на се оттегли.

През уикенда властите арестуваха видната правозащитничка Тавакула Карман, като я обвиниха в организиране на антиправителствени прояви. Арестът й обаче провокира още по-силна вълна от протести.

В понеделник Карман беше освободена. За CNN тя заяви, че в Йемен започва революция, тласък за която е дала „жасминовата революция“ в Тунис.

Протестите в Тунис сложиха край на 23-годишното управление на президента Зин Абидин Бен Али.
 
Примерът на тунизийците вече беше последван от алжирците и египтяните, които излязоха на улиците с искания за политически промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase