Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин призова днес за организиране на голяма мирна конференция, на която да бъде намерено решение за конфликта в Ивицата Газа, предаде Франс прес.

Още по темата
Китайският лидер отправи призива на форум в Пекин, в който участват лидери на арабски страни и дипломати.

"Близкият изток е земя с големи перспективи за развитие, но войната все още бушува там. Войната не може да продължава вечно. Справедливостта на може да отсъства вечно", каза Си във връзка с войната в Ивицата Газа.

Китайският президент отбеляза, че е необходимо "решение с две държави" на израелско-палестинския конфликт. Той отбеляза, че Китай твърдо поддържа създаването на независима палестинска държава и "приемането на Палестина като пълноправен член на ООН".

Във форума във формат "Китай-арабски страни" участват египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и тунизийският президент Каис Сайед. Целта на форума е укрепване на дипломатическите и икономическите връзки между Близкия изток и Китай, отбелязва АФП.

Израел предприе военната си операция в Ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase