Снимка: Diana Prodanova

"Скандалът със знамето е умишлено търсен конфликт от страна на Скопие”, коментира водещата на „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR в сутрешния блок на БТВ.

"Скопие направи този изкуствен скандал, за да влоши отношенията с България. Това влошаване е по тяхна вина. Измислиха "скандал", за да го използват като оправдание за неизпълнението на следените документи: Договора между двете страни, Преговорната рамка с ЕС и изискването за включването на българите в Конституцията, както за оправдание и на неизпълнението на Протоколите към договора с България, които са част от тази Преговорна рамка и в които са записани конкретни неща, включително за учебниците, за спиране езика на омразата, за паметниците и така нататък. Не на последно място да оправдаят и саботирането на Коридор номер 8, който ги свързва с България. Защото искат да се откажат от него за сметка на коридор номер 10, който ги свързва с Белград и Будапеща. Така че играта на Скопие с Белград е ясна”, каза още Милотинова.

Журналистът допълни, че коридор 8 е основен паневропейски коридор, който е важен логистическа за НАТО.

“За мен е нелогично да се отказва от Коридор 8, за сметка на Коридор 10. Още повече от ЕС им казаха, че пренасочването на средства, каквото те искат, от Коридор 10 към Коридор 8 е невъзможно. И сега този измислен скандал, който няма никакво основание нито в протокола, нито в коректните междудържавни отношения, иска да оправдае невключването на българите в Конституцията с влошените по тяхна вина отношения, на второ място - да оправдае саботирането на Коридор 8. На трето място, този изкуствен скандал беше и опит, макар и доста несръчен, да провокират някакъв натиск върху България отвън. Мисля, че им е станало ясно, че това е невъзможно. След като и Шарл Мишел (председателят на Европейския съвет) каза на Мицковски тази седмица в прав текст, че трябва да спазват европейските договорености и правнообвързващи документи, “ каза журналистът Милена Милотинова.

Милотинова заяви, че политиците в Скопие премълчават пред обществото, че Преговорната рамка е европейски документ, в който вписването на българите в Конституцията е само условието за започване на преговори, но в тази Преговорна рамка са и договорите със София и Атина и Протоколите към тях. И ЕК настоява те да се спазват. Защо не го казват пред обществото? Целта е ясна. Управляващите в Скопие премълчават това, за да твърдят без всякакво основание, че България имала "нови искания".

Няма нови искания, условията не са български, а европейски. Нека да си прочетат Преговорната рамка, която са приели - всичко това е записано там през 2022 година, посъветва тя.  И да да кажат към ЕС ли искат да водят страната си или към Сръбски свят на Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase